Страдате от сезонен или постоянен косопад?

Страдате от сезонен или постоянен косопад? - картинка 1

Сезонният косопад не се наблюдава при всички хора

Съществува ли сезонен косопад е един от въпросите, по който научните светила така и не могат да се разберат. Дори и постиженията на съвременната медицина са безсилни пред споровете, а мненията естествено се делят на две основни групи.

Според едните човекът е бозайник и поради това е напълно нормално да страда от сезонен косопад,

тъй както животните сменят козината си пролет и есен. От другия лагер обаче контрират, че хомо сапиенс отдавна си е изградил защита срещу подобно състояние и със силата на интелекта е научил тялото да не се влияе от климатичните промени.

Сезонен косопад

Много жени се оплакват от косопад през есента. Солидно доказателство за съществуване на сезонен косопад е фактът, че най – голямата част от жените с проблемна коса, забелязват първите признаци в разгара на есенния сезон – октомври и ноември. Именно в това годишно време огромна част от тях осъзнават, че при ресане или миене от главата им се откъсват цели кичури, вместо обичайните няколко косъма.

Изхождайки от наблюденията за увеличаващите се случаи на оплешивяване при жените в есенните месеци, група научни работници от Швеция проведоха специално изследване по темата. В края на работата си те заявиха категорично, че действително може да се говори за сезонен косопад, но с уговорката, че не се наблюдава при всички хора.

Шведите припомнят, че ежедневно е нормално да се губят по 50 – 100 косъма от главата,

което на практика е пряк резултат от фазите на космения растеж. В типичния случай един косъм живее от 2 до 6 години, като преминава през периоди на растеж и покой. Смята се, че във всеки един момент, около 10 % от човешката коса е във фаза на почивка (телоген).

В крайна сметка изследванията показват, че при жените най – много косми изпадат в телоген в разгара на лятото – месец юли. Кризата настъпва около 100 дни по – късно, когато се забелязва усилен косопад. Все още не е ясно защо се случва така, но го обясняват с прекомерния стрес от жегите за тялото като цяло. Изследователите на това явление отправят приятелски съвет към всички жени, да защитават косата си през лятото от ултравиолетовата радиация и парещото слънце.

Как да разберете дали вашият косопад е сезонен?

Изключително трудно е да се установи, кога започват проблемите с косата. Това може да се случи само и единствено чрез много внимателно наблюдение и непрекъснато изследване на състоянието. Ако само през пролетта и есента загубата на косми надхвърля 100 броя на денонощие, значи сте повлияни именно от смяната на сезоните.

При всички положения запомнете, че ако установите косопад,

незабавно трябва да потърсите лекарска помощ. Особено при жените оплешивяването често е единствен симптом на друго, по – сериозно заболяване. Също така не забравяйте, че стресът е основният причинител на почти всички „модерни” болести, така че направете и невъзможното, за да си осигурите здравословен начин за разпускане.

Няма особено значение дали ще получите косопад през пролетта или есента,

ако няма видими белези и други причини за безпокойство. Ако оредяването на косата се дължи само на смяната на сезоните, то ще е толкова незабележимо, че дори не си заслужава да му обръщате внимание. Припомняме още един път обаче, че при интензивно оплешивяване трябва да потърсите консултация с дерматолог.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове