Странната история на методите против забременяване

Странната история на методите против забременяване - картинка 1

Какво са използвали древните цивилизации преди изобретяването на модерния кондом и противозачатъчните хапчета

Първите контрацептиви са открити още преди 13 000 години. Днес те изглеждат като неизменна част от нашия живот, но историята на контрацептивите, освен всичко друго включва

голяма доза смелост, глупост и много провалени опити.

Черупки от костенурка, тестиси от лисица, изпражнения от алигатор и сперма от камила, са само част от методите и средствата, които са били използвани преди появата на хапчето и презерватива.

В Египет в 1500-та година пр. Христа, жените са смесвали мед, сода бикарбонат и крокодилски изпражнения в паста, която са вкарвали във вагината си преди половия акт. По-късно става ясно, че крокодилските изпражнения всъщност подобряват плодовитостта на жената, защото повишават нивата на pH в организма.

В Китай пък, наложниците в двора са пиели смес от олово и живак,

но страничните ефекти включвали: стерилитет, увреждане на мозъка, бъбречна криза или смърт. Гръцкия гинеколог Соранус,

съветвал жените да задържат своя дъх по време на половия акт, а след като той приключи да се изкихат за да предотвратят навлизането на спермата в отробата.

През 10-ти век, жените в Персия били задължени да скачат седем или девет пъти след секса (магически числа) за да изкарат останалия секрет.

Първите наистина ефективни методи за контрацепция са свързани с първите версии на презерватива.

Най-старите сведения за съществуването на презерватива са пещерни илюстрации от преди 15 000 години.

Кондомът се появява и в легенда от 3000 година преди Христа, цар Минос от Крит, използвал кози пикочен мехур за тази цел. Модерната версия на презерватива е измислена през 1844 г. когато американския инженер Чалрз Гудйиър, патентова вулканизацията на гумата. Това довежда в следващите години до масово производство и навлизане в ежедневието на гумените презервативи.

В началото на 20-ти век, на контрацептивите се гледа с лошо око. Църквата стига до там, че

през 1930 г. папа Пий 11-ти обявява използването на средства за предотвратяването на бременността за „смъртен грях“.

През 50-те години Карл Джераси изобретява „хапчето“, но неговата комерсиализация започва през 1960 г. когато е пуснат на американския фармацевтичен пазар Enovid. До 1965 г. почти 6,5 млн. жени в САЩ използват хапчето.

Дори и днес, хапчето все още е привилегия за много жени в развиващия се свят. Според последното проучване на институт Гутмахер сочи, че

около 220 млн. жени в тези държави искат да използват, но не могат да си позволят този вид контрацептив.

В развития свят пък обратно, повечето двойки предпочитат да използват „хапчето“ вместо презерватив, защото дава възможност за по-реално изживяване. Колкото и щура да е историята на контрацептивите,

без тях хората днес вероятно щяха да бъдат не 7 млрд. а 15 или 20 млрд.

Как щяхме да изхранваме толкова много хора? Затова и противозачатъчните методи са едно от най-големите изобретения на човечеството и вероятно това което ни е позволило да оцелеем.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове