Странният епизод с руските наемници, арестувани в Беларус

Странният епизод с руските наемници, арестувани в Беларус - картинка 1

Срещу задържаните е образувано дело за подготовка на терористичен акт, съобщи Съветът за сигурност в Минск

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изглежда е знаел още през миналата седмица, че руски наемници са влезли в страната, пише "Комерсант", цитиран от БТА, по повод ареста на 33-ма граждани на Русия във вторник от беларуския КГБ.

Задържаните са служители на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", съобщи вчера агенция БелТА, като се позова на беларуските служби. Властите получили сигнали за пристигането в Беларус на повече от 200 "бойци" с цел да дестабилизират ситуацията в страната преди насрочените за 9 август президентски избори.

Днес Съветът за безопасност в Минст съобщи, че срещу тях е образувано наказателно дело по обвинение за подготовка на терористичен акт, предаде ТАСС.

"Задържаните хора са заподозрени, че са подготвяли терористични актове на територията на Беларус", каза днес пред медиите секретарят на Държавния съвет за национална сигурност Андрей Равков. Той потвърди информациите на медиите, че около 170 други заподозрени се издирват. 

Още през миналата седмица президентът Лукашенко предупреди за риск от протести в Беларус с участието на "бандити" от ЧВК по примера на украинския продемократичен "майдан" от 2014 г. Вчера той спешно свика беларуския съвет за сигурност, но не заяви, че Москва планира силова смяна на властта в страната му, а увери примирително, че Минск "изобщо не цели да опорочи една близка страна". Скандалът може обаче сериозно да нажежи двустранните отношения, посочва "Комерсант".

Според беларуските служби за сигурност мнозина от задържаните са участвали в украинския конфликт в Донбас на страната на сепаратистите. Някои арестувани имат и второ гражданство - украинско или беларуско, пишат изданията.

Руският писател Захар Прилепин разпознал сред тях бойци от своя батальон, воювал в Донбас. Наред с източници от руски спецслужби, цитирани в печата, той предполага, че задържаните са използвали Беларус като транзитен пункт за прехвърляне в трети страни.

Разпространени от Минск кадри от ареста показват банкноти - долари и судански лири. Беларуските служби и сайтът "Белингкат" са писали вече за дейността на ЧВК "Вагнер" в африканската страна, отбелязва "Комерсант".

Вестникът припомня, че Русия постоянно е била споменавана като "отрицателен герой" по време на президентската кампания в Беларус. Москва обаче "никога не е имала и по принцип не би могла да има никакви планове за каквато и да било дестабилизация на обстановката" в съседната страна - при всяко положение "Беларус ще остане наш най-близък съюзник", цитира "Комерсант" уверение на Владимир Джабаров, руски сенатор и генерал от Федералната служба за сигурност. А Леонид Калашников, депутат в Държавната дума, заявил, че Русия "винаги явно и недвусмислено е подкрепяла Лукашенко". Най-вероятно става дума за фалшива тревога, предполага беларуският политолог Алексей Дзермант.

 

Зад арестите в Беларус може би стоят местни среди, които се опитват да заблудят Лукашенко. Някой силно иска да демонстрира, че преди вота на 9 август странични сили ще се месят в беларуските вътрешни работи, заявява пред "Известия" Виктор Водолацки от ръководството на руската парламентарна комисия по въпросите на ОНД.

"Стопроцентово е изключено" Москва да е планирала силова намеса в Беларус - това е в разрез с руската доктрина и политика, също и с интересите на Русия, коментира руският аналитик Кирил Коктиш.

"Лукашенко забравя, че това не е стилът на Кремъл. Затова, вместо да лови т. нар. кремълски агенти, уж от някакви ЧВК, той трябва по-тясно да сътрудничи с Москва. В противен случай за него няма политическо бъдеще", казва той за "Известия".

Лукашенко провежда всичките си изборни кампании в режим на война и този път свърза "образа на врага" с Москва, заявява пред "Взгляд" беларуският опозиционер Анатолий Лебедко.

Напоследък Лукашенко се появява пред публика с камуфлажно облекло - в образа на лидер, който брани държавния суверенитет, посещава и армейски поделения. Иска да внуши усещането, че суверенитетът на страната е застрашен, казва Лебедко.

Телеграм каналът Reverse Side Of The Medal, отразяващ дейността на ЧВК, твърди, че арестуваните са хора на младата охранителна фирма "Мар", пътували транзитно за Турция, където се канели да сключат договор за охрана на петролни обекти в Либия. Явно не са информирали за това руските власти, съответно Минск не е бил предупреден, пише "Комсомолская правда".

Според вестника Минск може да е бил "дезинформиран" за наемници от "Вагнер" чрез НАТО. "Западните партньори" на Беларус пожелали да убият "с един удар два заека": "хем да сплотят електората около своя клиент чрез неувяхващия призрак на външната заплаха, хем за пореден път да изострят отношенията му с Москва". И така "да обградят Русия (...) с неприятелски настроени, а още по-добре с враждебни държави".

Лукашенко и беларуските тайни служби са прибягвали и преди към провокации от рода на историята с ЧВК "Вагнер", за да нагнетяват страх и да оправдаят употребата на сила в случай на масови протести, заявява пред "Свободная преса" аналитикът Андрей Егоров.

Според него тази "чисто беларуска игра" изпълнява и ролята на аргумент в отношенията с Русия. Москва натиска Минск да реализира "пътните карти" за интеграция между двете страни, включително да подпише спогодби, не много изгодни за Беларус, твърди Егоров.

Беларуски коментатори допускат, че заради присъствието на руските наемници в страната ще бъде обявено извънредно положение, а изборите на президент - отменени, пише "Независимая газета".

Трийсет и трима задържани от Русия естествено са малко за извънредно положение и отмяна на изборите, ако ще и три пъти да са от ЧВК "Вагнер", коментира "Новая газета". Зрителят на това представление се намира на Запад. Всичко цели да му внуши: "Вижте, ЧВК "Вагнер" вече е край Минск! Зелените човечета атакуват. Русия почти е окупирала Беларус."

И вместо призиви за освобождаване на политзатворниците и заплахи със санкции Западът трябва тутакси да протегне ръка за помощ и да признае Александър Лукашенко за единствен гарант на независимостта. Колкото и явно да е режисиран този сюжет, на Запад ще се намерят доста държавни служители, които ще го пробутват за чиста истина. А задържаните ще полежат в предварителния арест до края на спектакъла, добавя "Новая газета".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове