"Студеният резерв" ще носи милиони на Доган до живот

"Студеният резерв" ще носи милиони на Доган до живот - картинка 1

ТЕЦ "Варна" спечели търг на ЕСО за осигуряване на студен резерв, както и фирми на Христо Ковачки

Покупката на ТЕЦ "Варна" от Ахмед Доган осигурява доживотен милионерски стандарт на него и фамилията му. Защо? 

 

ТЕЦ "Варна" е с обща инсталирана мощност от 1260 MВт и е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуоствров, както и най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България, пише Клуб Z. И работи изцяло с вносни въглища, не от Мини Марица Изток.

Най-важното за нея обаче е, че тя осигурява три блока за студен резерв, което е над 60% от резерва за българската енергийна система. Това означава, че ако възникнат кризисни ситуации - например криза с газа, стачки на миньори и др., три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ "Варна" ще се включат в случай на недостиг на електроенергия. Активирането на студения резерв става до 5 часа, след като е разпоредил Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

Но именно държавният ЕСО определя колко да е студеният резерв и пуска търгове. През март т.г. ЕСО увеличи студения резерв, въпреки коментари на предприемачи, че това не е необходимо. Така държавата ще плаща повече за енергийни мощности, които не работят, но са на стенд бай в случай на необходимост.

ЕСО поиска увеличаването на средногодишната разполагаема електрическа мощност, предвидена за "студен резерв" за периода 2018/2019 г., до 650 MW. Мотивите на оператора бяха, че това се прави в името на надеждността на електроснабдяването и сигурността на електроенергийната система.

И така ТЕЦ "Варна" получава пари от държавната енергетика, т.е. от данъкоплатците. Другият голям получател са фирмите на Христо Ковачки.

Миналата година ТЕЦ "Варна" спечели търг на ЕСО за осигуряване на студен резерв, измествайки един от играчите на този пазар - държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2. В резултат на което от 1 август до края на октомври за всеки час в денонощието плащаме по 2631 лева на Доган, както стана ясно. След октомври тази сума ще се увеличи още и до средата на 2019 г. собствениците на ТЕЦ "Варна" ще получат 27.4 млн. лева.

Според условията на ЕСО максималната предлагана цена за разполагаема мощност за студен резерв не може да е над 7.71 лв/MWh. 

Както стана ясно днес, почетният лидер на ДПС Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик на фирмата "Сигда" ООД, която през октомври миналата година придоби ТЕЦ "Варна". Това показват документи в Търговския регистър по партидата на компанията. Новината съобщи първо "Капитал", а данните в регистъра потвърждават сделката.

Досега централата бе собственост на децата на бившия министър на транспорта в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов - Станислав и Ивелина Папазови. Самият бивш министър е управител на фирмата, купила ТЕЦ-а, който не работи от години и бе продаден от ЧЕЗ през миналата година. 

 

С договор за прехвърляне на дялове от 7 август тази година Станислав и Ивелина Папазови поотделно са продали част от дяловете си в компанията лично на Доган. Вписването в Търговския регистър на този договор е от 9 септември 2018 г. Прехвърлените на почетния лидер на ДПС дялове са общо 70% от капитала на дружеството, става ясно още от документите. Продажната цена е описана в анекс към договора, който не е публикуван в регистъра. Децата на Папазов запазват миноритарни дялове, а той заедно със Станислав остават управители на "Сигда" ООД.

Цялата компания е заложена в Първа инвестиционна банка като обезпечение срещу кредит. Въпросният кредит е в размер на 24 255 000 евро и представлява около половината от сумата, срещу която бе купен ТЕЦ-Варна от ЧЕЗ (официално цената на сделката не бе обявена при сключването й, но според отчета на чешката ЧЕЗ от продажбата на актива си е получила около 48 млн. евро, а според финансовия отчет на "Сигда" - 98 млн. лв.  - б.р.). Лихвата по кредита към ПИБ е 7,5%.

"Сигда" ООД ще погасява предсрочно заема към ПИБ.

Печалбата, която компанията "Сигда" ООД декларира в годишния си финансов отчет за 2017 г., е 614 хил. лв. след облагане с данъци. Това е двойно повече от предходната година, когато печалбата е била 330 хил. лв. 

Общите приходи от дейността на фирмата, която притежава ТЕЦ-"Варна", са 7,4 млн. лв. Активите са оценени на 102 млн. лв., а пасивите - на 100 млн. лв. 

В отчета за 2017 г. има и следната заявка от страна на компанията: 

"Стартирано е предоговаряне на банков кредит, в размер на 24 255 хил. евро, за предсрочно погасяване пред 2018 г., за което е изпратено писмо за намеренията на дружеството на 23 март 2018 г. Намеренията на дружеството са приети от банката и предстои подписване на предвиденото предоговаряне"

Пред миналата година е разпределен и дивидент в размер на 30 000 000 лв. от дъщерното й дружество "ТЕЦ-Варна" ЕАД.

До края на 2017 г. почетният лидер на ДПС Ахмед Доган нямаше собственост във фирми и никакъв регистриран бизнес. Преди няколко месеца обаче се разбра, че Доган е станал съсобственик и съдружник с Румен Гайтански (известен и с прякора си Вълка - б.р.) във фирма "Уотър Хаус". Дружеството е с адрес бул. "Цариградско шосе" № 48-50. Това е сградата на някогашния Полиграфически комбинат, където вече се помещава бизнес център. 

Придобиването на мажоритарен дял от "Сигда" ООД е втората бизнес придобивка на Доган.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове