Суеверията по нашенски

Суеверията по нашенски - картинка 1

Топ 10 на най-разпространените поверия в България

Всеки от нас си има различни ритуали, талисмани или думи, които използва в трудни моменти и вярва, че му носят късмет. Някои от тях сами си измисляме, а други се предават от незапомнени времена, от поколение на поколение. Днес ги наричаме суеверия.

Те нямат логично обяснение. По-скоро се свързват с някакви магически и други свръхестествени сили. Голяма част от тези вярвания са подобни във всички краища на Света. Но се случва и едно и също нещо за едни да е добро знамение, а за други – лошо. Хубавото е, че за някои от тях, които предвещават лош късмет, има рецепта как да се избавим.

Петък 13 е фатален ден

За да избягаш от лошия късмет на този ден трябва да отидеш и да поседиш известно време в църква. Въпреки че религията отхвърля суеверията, често Бог и Дявола са главни герои в тях.

Черна котка да ти мине път

Вярва се, че това носи нещастие. Ето защо такава среща е доста неприятна и нежелана за повечето българи. Ако все пак ви се случи – завъртете се три пъти в кръг около себе си и така ще прогоните злите сили. За разлика от нас, англичаните смятат, че да видиш черна котка носи щастие.

Да чукнеш на дърво, да не чуе Дявола

Това правим, когато имаме повод да се похвалим. Случва се толкова често, че даже вече не обръщаме внимание на този израз. Той е като естествено продължение на разказа ни.

Счупеното огледало носи 7 години нещастна любов

За да се отървете от „прокобата“- съберете частите от огледалото и ги заровете в земята на лунна светлина. Чупенето на чаша или чиния, обаче, носи късмет.

Да минеш под разтворена стълба

Може би това суеверие е измислено от съображения за сигурност. Но днес е считано за един от най-големите носители на лош късмет. Ако случайно минете под стълба, без да искате, веднага заключета показалеца и средния си пръст, за да го прогоните.

Червен конец против уроки

Много хора връзват червен конец на китката си, като вярват, че това ги предпазва от лошите погледи и помисли на околните.

Сърбят те дланите 

Лявата длан –  ще взимаш пари. Дясната – ще даваш пари. За да не ти се наложи – трябва да се почешеш с парче дърво или метал.

"Наздраве"- когато някой кихне

Това суеверие вече се е превърнало в навик. Както „чукането на дърво“, и то е част от ежедневието ни, на което никой вече не обръща по-особено внимание.

Сол през лявото рамо

Древно е вярването, че добрите сили живеят от дясната страна на човек, а лошите от лявата. Поради тази причина, когато се хвърли сол през лявото рамо, се смята, че я пращаш право в очите на Дявола. Така ти си изграждаш защита от беди и лоши случки.

Да намериш подкова или четирилистна детелина носи щастие

За да ви сполети то – вдигнете подковата с дясната си ръка и след като се приберете в дома си я закачете на видно място. Детелинката сложете в лист хартия и носете една година със себе си.

Също така:

  • внимавайте да не подминете късмета си под формата на калинка, стотинка или карфица. Ако намерите някое от тях – ще ви върви през целия ден.
  • Не отваряйте чадър вътре в къщата си. Не изхвърляйте боклука по тъмно и не показвайте болести и недъзи върху себе си.
  • Внимавайте да не си загубите ръкавицата и никога не се връщайте от пътя, след като вече сте тръгнали.
  • Ако искате да сте добре финансово – не оставяйте чантата си на земята. И винаги имайте паричка в джоба, за да сте подготвени, ако ви закука кукувица.

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове