Summer2K18: Как да си приготвите Bloody Mary за жегите?

Summer2K18: Как да си приготвите Bloody Mary за жегите? - картинка 1

Последна възможност: Лято, море, слънце и…коктейли

Bloody Mary е популярен коктейл, който съдържа водка, доматен сок както и подправки, и ароматни добавки като сос Урчестър, сос Табаско, бульон, хрян, целина, маслина, черен пипер, лют червен пипер, лимонов сок и др. Произхода му е спорен ? източници посочват годината 1921-ва и Fernand Petiot като създател на коктейла, който работел като барман в New York Bar, а по-късно превърнал се в Harry?s New York Bar, често посещаван от Ърнест Хемингуей и други американски емигранти в Париж, Франция. Но самият Petiot признава в интервю за списание The New Yorker, че е взел рецептата от George Jessel, като тя представлявала равни части водка и доматен сок. Petiot овкусил тази смес с различни подправки и добавки. Така се появява коктейла, който и до днес се консумира и харесва от клиентите в баровете. Името му се свързва с няколко исторически личности (Bloody Mary ? от англ. Кървава Мери) като Queen Mary I of England и Mary Pickford, и още няколко все с достоверни истории, но не знаем на коя точно е кръстен коктейла.
Съставки:
*1 1/2 oz (~45мл) водка
*3 oz (~90мл) доматен сок
*1/2 oz (~15мл) лимонов сок
*сос Урчестър, сос Табаско, бульон, хрян, целина, маслина, черен пипер, лют червен пипер

Приготвяне:

В хайбол (highball) чаша слагате количества подправки и сосове по ваш избор. Пълните чашата с кубчета лед, върху тях изсипвате основните съставки: водка, доматен сок и лимонов сок и разбърквате с барова лъжица. Можете и да разбиете коктейла в шейкър - въпрос на избор.


Гарнитура:

Класическата гарнитура на Блъди Мери е стрък целина. Но ето какво друго можете да срещнете в, върху и около коктейла си: шишче от маслини, кисели краставички, моркови, гъби или други зеленчуци; също така месо или риба (салам или скариди) и сирене. Понякога се слагат и мариновани млади стръкчета от аспержи и маринован фасул.

Вариации:

Според базовия алкохол:
*Руди Мери (Ruddy Mary) - с джин
*Блъди Мариа (Bloody Maria) - с текила
*Блъди Пайрът (Bloody Pirate) - с тъмен ром
*Блъди Моли (Bloody Molly) - с ирландско уиски
*Блъди Скотсмън (Bloody Scotsman) - с шотландско уиски
*Блъди Феъри (Bloody Fairy) - с абсент
*Блъди Гейша (Bloody Geisha) - със саке
*Блъди Морийн (Bloody Maureen) - с бира Гинес
*Върджин Мери (Virgin Mary) - без алкохол.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове