Свалиха всички обвинения на руския разследващ журналист Иван Голунов

Свалиха всички обвинения на руския разследващ журналист Иван Голунов - картинка 1

Полицаите, които го пребиха и адържаха на 6 юни, са уволнени от работа

Наказателното дело срещу разследващия журналист Иван Голунов е прекратено заради липса на доказателства за извършено престъпление, съобщава изданието „Медуза“, на което той е кореспондент от Москва.

Полицаите, които го задържаха на 6 юни, са уволнени от работа. Арестът на Голунов стана известен на 7 юни сутринта, а от този момент нататък в Москва и в други градове в Русия, както и в чужбина, се провеждаха масови протестни акции с искане журналистът да бъде освободен.

Пред сградата на следствието при Главното управление на МВР вчера се събраха стотици хора в очакване Голунов да бъде доведен, съобщи в Телеграм един от адвокатите му Сергей Бадамшин.

„Много е хубаво, че съвместните усилия на всички, които подкрепяха Иван, доведоха до това МВР да признае наличие на системен проблем и да започне да предприема конкретни действия за отстраняването му. Благодаря на всички за оказаната подкрепа. Това е ВАША победа“, написа защитникът.

Ръководителят на МВР в Русия Владимир Колоколцев ще настоява пред президента Путин началникът на управлението за борба с наркотиците при Главното управление в Москва Юрий Девяткин и началникът на управлението по вътрешните работи на западния административен окръг на столицата Андрей Пучков да бъдат уволнени.

„Делото срещу Иван Голунов е прекратено. Това е резултат от безпрецедентната международна кампания на журналистическата и гражданската солидарност. Ние всички заедно направихме невероятното: прекратихме наказателно преследване срещу невинен човек. Благодаря! Радваме се, че властта чу обществото. Така и трябва да бъде, когато се случва несправедливост“.

Това написаха в „Медуза“ основателката на изданието Галина Тимченко, сегашният главен редактор Иван Колпаков и други колеги на вече свободния журналист.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове