Световната мистерия: Великденският остров

Световната мистерия: Великденският остров - картинка 1

Как гигантските каменни статуи са били пренесени там?

Великденският остров (Рапа нуи) се намира в Тихия океан и е част от Полинезия. Той е под владението на Чили и е едно от най-уединените места на Земята. Първият европеец, който посещава острова, е холандският адмирал Якоб Рогевен на Великден, 5 април 1722 г. Това е причината островът да бъде наречен Великденски, съобщават колегите от „actualno.bg”.

Атмосферата тук е уникална. Сред природата на острова се открояват единствените му обитатели – гигантски каменни статуи с формата на човешки тяло и носещи името Моаи. Те са изработени от коренните жители Рапа нуи. Материалът използван за създаването им е камък и са подредени върху огромни каменни платформи. Броят на статуите е 887. Интересен факт е, че на повечето от тях главите са в пъти по-големи от телата. Средната височина е 4м., а теглото им достига 12.5 т. Някои от статуите са изработени от компресирана вулканична пепел. Готовите монументи са били премествани и “инсталирани” върху платформи предимно по крайбрежието. Някой от тях получават и червени каменни цилиндри (пукао) върху главите.

Никой обаче не може да даде смислено обяснение как са били пренесени. Вече над 60 години учените изготвят сценарии за тяхното преместване. Един от начините е върху дървени трупи, подобно на сал, но тази теория се проваля от факта, че на острова няма дървета.

Друга теория е тествана през 2011г. Според нея Моаи са се “придвижили” до монументите. Тази идея се подкрепя и от преданията на местните. Според тях статуите сами са “ходили” до тяхното местоположение. Тези предания сега се доказват с практически опит. Идеята е, че монумента се “захваща” с три въжета за главата – по едно от двете страни и едно в тила. По този начин като се опъне въжето на тила статуята застава на задния си ръб и последователно се повдига от двете страни. Тестът на тази теория включва реплика, която тежи четири тона, а също и осемнадесет души. Резултатът е придвижване на разстояние от 100м. за един час. Не всички приемат теста за успех.

Освен това хората биха се замислили какво ще коства това начинание като човешка сила, време, хранителни запаси и краен резултат.

В последно време обаче надделява теорията за самостоятелно придвижване на тези монументи. Това означава, че или древните Рапа нуи са били инженерни гении и са разполагали с технология за самостоятелно ходене на Моаи, или древните астронавти са им помогнали в това начинание. 

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове