Съдебният процес срещу турските журналисти, обвинени в шпионаж, ще се гледа при затворени врати

Съдебният процес срещу турските журналисти, обвинени в шпионаж, ще се гледа при затворени врати - картинка 1
Снимка: Reuters

Франция поиска Анкара да спазва основни човешки права и свободи

8/ Съдът за тежки наказания в Истанбул даде ход на съдебният процес срещу двама турски журналисти - главния редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар и журналистът от същия вестник - Ердем Гюл, съобщава БНР.

Съдията поиска делото да се гледа при закрити врата.

Двамата са обвинени в шпионаж и огласяване на държавна тайна в статия, придружена със снимки и видеозапис, за задържането през януари 2014 г. на камиони на турската разузнавателна служба /МИТ/, натоварени с оръжия, предназначени за сирийски ислямистки бунтовници. Обвинението им иска доживотен затвор.

Двамата журналисти бяха задържани в края на миналата година и останаха в тримесечен предварителен арест. Те бяха освободени с решение на Конституционния съд. Висшата съдебна инстанция се произнесе, че няма основания за задържането им понеже са изпълнявали своя журналистически дълг.

Случаят предизвика много силен отзвук в Турция.

Президентът Реджеп Таип Ердоган обяви, че не признава решението на Конституционния съд и внесе жалба срещу Джан Дюндар, като подчерта: Този, който публикува тази информация, ще плати висока цена, аз няма да го оставя така.

Двамата журналисти са отдавнашни критици на ислямо-консервативния режим и на президента Ердоган, поради което се превърнаха в символ на противодействие срещу режима. Представители на турската опозиция и на неправителствените организации се обявиха в тяхна подкрепа. Те искат да се възползват от процеса, за да осъдят посегателствата на държавата върху свободата на словото.

Франция поиска днес от Турция да спазва основните свободи, предаде АФП.

От решаваща важност е Турция да продължи да спазва ангажиментите си в областта на защитата на основните свободи,

заяви френското министерство на външните работи в съобщение.

Плурализмът на медиите, способността им да изразяват критични гледни точки и правото да информират са основни съставни части на демократичния дебат, се казва в съобщението.
Министерството уточнява, че генералният консул на Франция в Истанбул е отишъл тази сутрин на съдебното заседание заедно с още няколко други ръководители на дипломатически мисии. В съобщението се подчертава, че Франция следи този процес с внимание.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове