Съдебният съвет бърза да прегласува Гешев за главен прокурор

Съдебният съвет бърза да прегласува Гешев за главен прокурор - картинка 1

В четвъртък членовете на Висшия съдебен съвет да обсъдят върнатия от президента указ, а формулировката на втората точка - "повторно гласуване", предопределя как ще действат

Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България е точка в дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък, се вижда от сайта на съвета.

След като миналата седмица президентът Румен Радев върна избора на заместник на Цацаров в съвета, точката е включена в първото по време заседание преди още указът на държавния глава да е публикуван в "Държавен вестник".

Мотивът на президента е, че при избора на нов главен прокурор не е имало истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Така, според държавния глава, се отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор. Радев на практика атакува цялата процедура и като липса на конкуренция, и като оценяване на кандидата ("в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа").

В четвъртък предстои членовете на Висшия съдебен съвет да обсъдят върнатия указ, а формулировката на втората точка - "повторно гласуване", предопределя как ще действат.

 

Издигнатият от прокурорската колегия Иван Гешев беше избран на 24 октомври с 20 гласа "за" и 4 "против".

Ако Висшият съдебен съвет го избере повторно, президентът ще трябва да подпише указ за назначаването му със 7-годишен мандат.

Членът на съдебния съвет от съдийската квота Атанаска Дишева, която беше сред малцината, гласували срещу Гешев, коментира пред БНР, че не случайно президентът набляга върху процедурата.

"Това е за да каже – единственият начин, по който може да се излъчи главен прокурор, който разсейва съмненията и който да се ползва с авторитет и легитимност, е да се започне нова процедура, в която да се гарантира състезателността", коментира тя.

Според нея може да се дебатира и върху това дали Законът за съдебната власт не дописва конституцията, в която се казва, че президентът "няма право да откаже назначаване или освобождаване при повторно направено предложение", но не се говори за "същия кандидат".

 

Източник: Дневник

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове