Съдът пусна предсрочно на свобода Джок Полфриймън

Съдът пусна предсрочно на свобода Джок Полфриймън - картинка 1

През годините Полфрийман винаги е твърдял, че е жертва на съдебна грешка, защото е извършил убийство в условия на самозащита и при опит да предотврати друго престъпление

Тричленка на Апелативния съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева пусна на свобода австралиеца Джок Полфийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов. Това стана след като апелативните съдии разгледаха жалба срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин.

Преди няколко месеца Полфийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на българския студент, обяви гладна стачка в затвора, защото управата там и българските власти имали несправедливо отношение към него по отношение на правото му на работа зад решетките, обяви тогава австралийската ABC.

Миналата година Джок Полфрийман сам оттегли искането си за предсрочно освобождаване от затвора, но по-късно я поднови.

През годините Полфрийман винаги е твърдял, че е жертва на съдебна грешка, защото е извършил убийство в условия на самозащита и при опит да предотврати друго престъпление. Тази версия никога не е разглеждана от съда, защото не присъства в обвинението на прокуратурата. Въпреки това, защитата му многократно призоваваше да бъде разгледана и тази възможност. Съдът отхвърли това искане.

Версията на защитата на Полфрийман твърди, че подзащитният им е стана свидетел на престъпление от расистки подбуди и се е намесил на страната на нападнати от група младежи роми. Дали убитият Андрей Монов е бил сред нападателите или е станал случайна жертва на сбиването пред дискотеката - това съдът би трябвало да установи, според защитата. 

Австралиецът често влизаше в новинарските емисии. Преди 3 г. той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради инициативата му неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за „Човек на годината“ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК). Това предизвика обществен скандал и правозащитниците бяха принудени да оттегли номинацията му.

Преди 6 г. пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде върнат в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но прокуратурата отказа с мотива, че австралиецът е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора. Тогава той бе изтърпял по-малко от 6 г. от наложеното му наказание.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове