Съдът в Турция оправда заговорници срещу Ердоган

Съдът в Турция оправда заговорници срещу Ердоган - картинка 1

Това става, след като турският президент направи всичко възможно за да предотврати, оправдателната присъда

Върховния апелативен съд на Турция,

вчера отхвърли обвинение срещу 275 души вчера, включително висши армейски офицери,

обвинени в планирането на преврат срещу режима на президента Реджеп Тайип Ердоган, който по това време беше министър-председател. Съдът потвърди, че съществуването на кръг известен като „Ергенекон“, никога не е било потвърдено.

Членовете на този кръг, бяха осъдени през 2013 г. Сред тях попада и бившия военоначалник генерал Илкер Басубрг, той получи присъда от доживотен затвор, за заговора „Ергенекон“. Осъдителните присъди, през 2013 г. станаха арена за сблъсък между Ердоган и живеещия в САЩ, мюсюлмански духовник Фетхулах Гюлен, за който се смята, че има много влиятелни последователи в съдебните среди.

Тогава, те бяха обвинени в опит за създаване на „правителство в сянка“,

което иска да дойде на власт чрез всяване на масов хаос и терор в обществото.

Прокурорите водят преследвания срещу хиляди последователи на Фетхулах Гюлен, обвинявайки ги, че участват в „Гюленистката терористична групировка“.

Прокурорът по делото, избяга в Армения, през Август миналата година, след като му беше издадена заповед за арест.

Смята се, че прокурорът е бил близък до средите на Гюлен.

Турските властимащи са имали проблем с армията, която се възприема като гарант на секуларизма в светската република. През целия 20-ти век, турската армия провежда цели 4 преврата, срещу ислямистки правителства, които искат да обърнат страната в различна посока. За това се смята, че ако има кой да спре Ердоган, това ще е единствено турската армия.

Друг подобен съдебен процес, в който се обвиняват хора за това, че са опитали да направят преврат срещу Ердоган, случаят „Боен чук“ завърши с оправдателна присъда на 200 военни офицери през Март миналата година.  

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове