Съединението - победа "напук на всички"

Съединението - победа "напук на всички" - картинка 1

Обединението на Княжество България с Източна Румелия е едно от малкото с никого несъгласувани завоевания на българския народ

Несправедливите решения на Берлинския конгрес от 01 (13) юли 1878 г. предизвикват съпротива във всички български земи. Най-активни са българите в Източна Румелия, където всички се стремят към обединение с Княжество България.

През април 1880 г. Константин Величков и Димитър Наумов от Източна Румелия пристигат в София на преговори с правителството. Взема се решение

Княжеството да се заеме с дипломатическата подготовка, а дейците от автономната област - с вътрешната организация за съединението.

На 17 и 18 май 1880 г. в Сливен се създава Централен таен комитет с председател Константин Величков. По същото време в  Лондон е изпратена мисия за сондиране на мнение по българския въпрос.

В началото на 1884 г. консерваторите от Източна Румелия изпращат до Великите сили делегация, водена от Иван Гешов и Христо Христов, но тя е посрещната хладно.

Насилието от страна на Османската империя в началото на 1885 г. дават нов тласък на движението.

На 10 февруари в Пловдив се създава Български таен централен революционен комитет с председател Захарий Стоянов.

БТЦРК използва опита на БРЦК от Букурещ. Из цяла Южна България се създават местни комитети в тясна връзка с македонските дружества от Княжеството. Провеждат се митинги, демонстрации, излизат чети. Скоро всички осъзнават, че не е време за въстание в Македония, тъй като там подготовката върви бавно. 

На 25 и 26 юли 1885 г. на съвещание в с. Дермендере (сега с. Първенец, Пловдивско) БТЦРК решава да се пристъпи към съединение с Княжеството.

За делото са привлечени и офицерите майор Данаил Николаев, майор Райчо Николов, майор Димитър Филов и др.

Изготвя се план за превземане на Пловдив. На 2 септември в Панагюрище избухва бунт, овладян същия ден от полицията. БТЦРК призовава за незабавни действия. Хиляди въстаници от Пазарджик, Чирпан, Асеновградско се устремяват към Пловдив.

На 5 септември вечерта въоръженият отряд на Продан Тишков (Чардафон) с развято знаме на Съединението, ушито лично от годеницата му Недялка Шилева, се насочва от с. Голямо Конаре (днес гр. Съединение) към Пловдив.

В ранната утрин на 06 септември 1885 г. въстаниците и войската, начело с майор Данаил Николаев, арестуват областния управител Гавраил Кръстевич, който възкликва:

Аз съм българин, и аз съм за Съединението!”.

Съставено е ново правителство от д-р Георги Странски, което официално обявява Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

На 08 септември 1885 г. в Пловдив пристига княз Александър Батенберг, посрещнат с бурни овации.

Предстои международно признаване и защита на Съединението, затова новото правителство въвежда военно положение и мобилизация. Още същата есен България спасява Съединението чрез блестящи победи в Сръбско-българската война.

И още от датата 6 септември в историята:

През 775 г. пр.н.е. в Китай е регистрирано за първи път слънчево затъмнение.
През 1492 г. флотилията на мореплавателя Христофор Колумб напуска остров Ла Гомера (Канарски острови) и се отправя на запад; по-късно синът му Ернандо Колон приема, че това е началната дата на прехода през океана, довел до откриването на Америка.

През 1522 г. „Витория", един от оцелелите кораби от експедицията на Фернандо Магелан, се завръща в Сан Лукар де Барамеда (Испания) и става първият кораб, обиколил света.

През 1883 г. княз Александър Батенберг възстановява Търновската конституция, отнета от него 2 години по-рано.
През 1901 г. в Бъфало (Ню Йорк) е извършен атентат срещу президента на САЩ Уилям Маккинли, в резултат на което той умира 8 дни по-късно.

През 1915 г. е изпробван първият прототип на танк, предназначен за британската армия.
През 1940 г. румънският крал Карол II абдикира в полза на сина си Михай I.
През 1941 г. Сталин издава заповед за разстрел на 170 политически затворници, сред които е и Кръстьо Раковски.

През 1941 г. нацистките власти задължават всички евреи, живеещи в Германия, да носят отличителен знак - шестоъгълната звезда на Давид.

През 1944 г. по време на Втората световна война настъпва поврат в участието на Царство България във войната - правителството взема решение за скъсване на дипломатическите отношения с Германия, Италия, Хърватия и Словакия, освобождава политическите затворници и премахва ограниченията върху българските евреи.
През 1959 г. в Народна република България се провежда автомобилно рали за първи път.

През 1974 г. е открита новата Централна гара „София".

През 1991 г. Ленинград е преименуван на Санкт Петербург.
През 1997 г. екип от астрономи открива Калибан - естествен спътник на Уран.
През 1997 г. се състои погребението на трагично загиналата принцеса Даяна.

През 2000 г. в централата на ООН в Ню Йорк с участието на 150 държавни глави и други високопоставени политици започва най-голямата световна среща на върха, наречена Среща на хилядолетието.
През 2005 г. Калифорния става първият щат на САЩ, който легализира еднополовия брак.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове