Съмненията на атентаторите-самоубийци

Съмненията на атентаторите-самоубийци - картинка 1

Документален филм разкрива „сенчестия“ свят на атентаторите-самоубийци в Сирия

5/Единият е весел и усмихнат арабин, докато другият е Британски гражданин, сменил вярата си, който се съмнява в истинността на Аллах, а третият е човек, на когото му е обещано да получи „подарък“ – 72 девици. Това са персонажите в новия документален филм, посветен на терористите-самоубийци в Сирия.

„Рядко бутонът за самовзривяване разкрива истинските мисли и чувства на хората, готови да се превърнат в „мъченици“, споделя режисьорът на филма.

Между другото, той проследява трима „бъдещи мъченици“, които чакат да получат своите мисии и нареждания от лидера. Действието се развива в Сирия, а терористичната групировка е „Ал Кайда“.

„Когато се приближа до целта трябва да натисна първо копчето за бомбата, която е заложена на избраното място. След това се отдалечавам с камиона, натоварен с експлозиви и изчаквам момента, в които паниката е неописуемо голяма. След това натискам второто копче и „бум“ – самовзривявам се.“, казва арабинът Абу и добавя: „Този бутон те превръща в „мъченик“, дал живота си на Аллах“.

Той е на 32-години и никога не е виждал малката си дъщеричката, защото заминава в Сирия преди две години. Той е в списъка с доброволци, готови да се самоубият в името на Аллах

Роденият в католическо семейство Абу, започва да се съмнява в своите възгледи, след като вижда младата си жена бременна.

„Не мога да причиня това на семейството си“, споделя той.

Чакането обикновено отнема доста време – може и около 1-2 години да се чака, докато „узрее“ идеята в главата на лидерите.

„Групировката „Ал Нусра“  е „пестелива“ с атентаторите-самоубийци. Например „Ислямска държава“ изпраща един след друг камикадзетата, докато „Ал Нусра“ може да бави мисията с 6-7 месеца“, заявява Рефсдал, кандидат-камикадзе.

Докато чака своята задача, Рефсдал продължава да си води нормален начин на живот. И именно тогава идват съмненията, дали това нещастие, което той ще направи на хиляди хора трябва да бъде пренебрегнато в името на Бога?

„Знаете ли кое е най-странното? Тези хора се шегуват и смеят! Да, не можеш да повярваш, че са членове на терористична групировка! Не си мислете, че говорят само за атаки, не! Когато седнем с тях да вечеряме, си разказваме вицове“, споделя Рефсдал.

„Много добре знаем, какво е мнението на хората за „Ал Кайда“. Но филмът не се опитва да каже на хората какво да мислят, просто изобразява ежедневието на членовете на тази групировка. Нека първо да бъде изгледан и след това коментиран“, добавя той.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове