Сънят действа по-добре на жените, отколкото на мъжете

Сънят действа по-добре на жените, отколкото на мъжете - картинка 1

Мъжете получават повече облаги от късите дрямки

Дългият сън подобрява мозъчната активност при жените, а мъжете се облагодетелстват от късата дрямка, констатират учени. 

Изследователите от института Макс Планк в Мюнхен са провели изследване с участието на 160 човека. Учените наблюдавали  как сънят действа на мозъчната активност и интелектуалният капацитет. Изследването е представено на Форума по невронауки в Копенхаген. 

При изследването наблюдавали различните модели на сън при мъжете и жените, провеждали IQ тестове и наблюдавали способностите да вземе решение на всеки от участниците 

Учените открили, че резултатите на IQ тестовете при жените се повишават след сън, когато не са достигнали рем фазата. При мъжете подобни разминавания в резултатите се откриват след кратка дрямка.

Професор Мартин Дреслер коментира: "Нашите резултати показват, че връзката между съня и интелигентността е по-сложна, отколкото сме мислили."

"Има много фактори, засягащи интелектуалните способности и сънят е само един от тях. Това изследване на мъжете и жените отваря вратите за следващото проучване. То ще изследва различните модели на сън." 

По-рано тази година, изследователи от университета Лафбъро, Англия, констатирали, че жените имат нужда от повече сън. Това се дължи на способността им да се занимават с повече дейности и използват по-голяма част мозъчния си капацитет. 

/41

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове