Съосновател на Apple: Махнете се от Facebook

Съосновател на Apple: Махнете се от Facebook - картинка 1

Съоснователят на Apple Стив Уозняк препоръча на хората да спрат да използват Facebook.„Има различни видове хора и за някои цената на ползите от Facebook е загуба на поверителност. Препоръката ми към повечето хора е: трябва да измислите начин да се махнете от Facebook”, казва 68-годишният инженер и…

Съоснователят на Apple Стив Уозняк препоръча на хората да спрат да използват Facebook.

„Има различни видове хора и за някои цената на ползите от Facebook е загуба на поверителност. Препоръката ми към повечето хора е: трябва да измислите начин да се махнете от Facebook”, казва 68-годишният инженер и предприемач пред TMZ, предава CNBC, цитирана от profit.bg.

Или Facebook и неговите конкуренти трябва да дадат опция за поверителност, предлага Уозняк.

„Хората смятат, че разполагат с ниво на поверителност, което всъщност нямат. Защо не ми дадат избор? Позволете ми да плащам определна сума, за да държите данните ми по-сигурно и поверително спрямо всички останали, които ще ги предадат на рекламодатели”, казва той.

През април 2018 г. Уозняк изтри своя профил във Facebook.

„В процес съм на напускане на Facebook. Донесе ми повече негативи, отколкото позитиви. Apple имат по-сигурни начини да споделяте неща за себе си. Мога да се оправя все още с имейли и тейстови съобщения”, написа той преди година, когато изтри акаунта си в платформата, предава USA Today.

“Потребителите предоставят всеки детайл от живота си на Facebook и... Facebook изкарва доста пари от реклама чрез тях. Печалбите са изцяло базирани на информацията за техните потребители, но потребителите не получават нищо от печалбата”, казва Уозняк през април миналата година. 

„Не мисля, че можем да спрем това. Но всичко за нас...Имам предвид, те могат да измерват сърдечния ритъм с лазери в напи дни, могат да ви подслушват чрез редица устройства. Кой знае дали телефонът ми се подлсушва в този момент? Alexa попада вече доста в новините”, посочва Уозняк.

През април тази година Bloomberg публикува материал как хиляди служители на Amazon прослушват всичко, което хората казват, когато говорят на дигиталния асистент Alexa, който е вграден в устройства, като Amazon Echo. От компанията коментираха, че служителите слушали малка част от записите, за да подобрят потребителското изживяване.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук също има негативно мнение за липсата на поверителност в технологичната индустрия.

"В последно време изглежда, че тази индустрия става по-добре позната с не толкова благородни иновации – вярата, че можете да изисквате кредит, без да поемате отговорност”, каза Кук в своя поздравителен адрес към Stanford University през юни.

„Виждаме го ежедневно при всяко изтичане на данни, при всяко нарушение на поверителността, при всяко отвръщане на поглед от речта на омразата, фалшивите новини отравят обществения дебат, фалшивите чудеса в замяна на капка от вашата кръв”, посочва Кук.

„Странно е, че някой изобщо трябва да го каже, но ако изградиш фабрика за хаос, не можеш да прехвърлиш отговорността на хаоса”, добавя той.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове