Сърбия изтегли дипломатите си от Скопие

Сърбия изтегли дипломатите си от Скопие - картинка 1

Македонското правителство е изготвило предложение за подкрепа на членството на Косово в ЮНЕСКО

Сърбия изтегли всичките си дипломатически представители от македонската столица Скопие, съобщава ТАСС, цитирайки националната телевизия в Сърбия и външното министерство на страната.

Съобщава се, че посланик Душанка Димак-Томич и служители от посолството са пристигнли в Белград снощи. Причината за оттеглянето на дипломатите е определено, като спешна консултация.

По-рано сръбската дипломатическа мисия поиска македонските власти да засилят мерките за сигурност за защита на мисията.

Сръбските компетентни органи установиха и доказаха, че против институции на Сърбия е извършена разузнавателна дейност и по тази причина персоналът на посолството в Скопие е изтеглен. Това заяви президентът на западната ни съседка Александър Вучич, цитиран от местни медии.

По думите му двустранните отношения не са замразени, но в Белград сега се нагаждат към „ситуация, непозната до преди няколко месеца”.

Според информации на македонски медии, причината за изтеглянето на дипломатите е отношението на Скопие към приемането на Косово в ЮНЕСКО.

Според източници на частната агенция „Макфакс”, Македония ще предложи приемането на Косово в агенцията на ООН. Сръбският външен министър Ивица Дачич (който преди дни се обяви за разделяне на „сръбско” и „албанско” Косово) заплаши, че страната му ще преразгледа позицията си за името на Република Македония – казус, заради който Гърция блокира европейското развитие на бившата югорепублика.

„Ще чакаме да чуем какво ще кажат албанците за Косово в ЮНЕСКО и ще чакаме да чуем какво ще каже Скопие за това. Нашата работа е да се подготвим и да съумеем да отговорим. Да защитим дейността си от влияние на чужди фактори и действия“, каза Вучич, цитиран от „Танюг”.

Македонското външно министерство официално е потвърдило получаването на нота от Сърбия за изтегляне на нейните дипломати от Скопие за провеждане на консултации. По нареждане на македонския министър на вътрешните работи Оливер Спасовски е засилена охраната на всички дипломатически обекти на Сърбия в Македония.
Посланикът на Сърбия в Скопие Душанка Дивяк Томич заяви за агенция „Бета“, че не може да коментира случая. 
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич е обсъдила ситуацията с президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич. Очаква се някой от тях да направи официално изявление.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове