Сърбия на кръстопът

Сърбия на кръстопът - картинка 1
a_forgetful.png

На предсрочните избори в неделя, Сърбия отново ще избира между ЕС и Русия.

Сърбия е поставена пред дилема, дали да загърби своите исторически и културни връзки с Русия и да прегърне Запада или обратното, да попадне в орбитата на своите „братушки“ и да загуби възможностите за богатство и икономически просперитет на Запада. Огромната част от сръбското население иска близки отношения с Русия и

според едно от последните социологически проучвания, 75% от тях подкрепят руския президент Владимир Путин.

Това е причината, поради която Путин е първия международен лидер, на който е удостоена честта да присъства в експозицията на восъчните фигури в Белград, измежду Тито и Милошевич.

Тази неделя в Западната ни съседка предстоят предсрочни парламентарни избори, на които тази дилема отново ще бъде тествана.

Засега ръководената от досегашния премиер Александър Вучич партия води в социологическите проучвания с 50,9% подкрепа.

Самият Вучич подкрепя влизането на Сърбия в Европейския съюз, но в същото време иска да запази добрите дипломатически и приятелски отношения с Русия. Това е доста трудно постижимо, на фона на конфронтацията през последните години между двете страни, но Вучич явно се възприема като супермен и е готов да разкрачи своята страна, в странна геополитическа реалност.

Засега Русия се опитва да не се меси в стратегическия избор на Сърбия. Според Сергей Лавров, избора на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз, е нейно суверенно право.

Вероятно позицията на Лавров, би се променила коренно, ако Вучич заяви желание да вкара своята страна в НАТО.

Това е хипотеза, която е много малко вероятно да бъде изпробвана, имайки предвид, че именно организацията на Северноатлантически договор, бомбардира Белград през 1999 г. и принуди страната да прекрати войните за разпределяне на останките от Югославия.

За проевропейския лидер Вучич, сериозен проблем се оказват и националистическите партии, които гравитират в орбитата на Русия.

8 от 18-те партии, които участват в предизборната надпревара, са про-руски.

Най-голямата заплаха според премиера Вучич идва от оправдания от трибунала в Хага, преди седмица сръбски националист и водач на Радикалната партия – Воислав Шешел.

В последното социологическо проучване, на партията на Шешел гласуват доверие 7,8%

от запитаните. Вучич очаква, че оправдателната присъда ще увеличи подкрепата за Шешел, който застава зад сближаване на Сърбия с Русия и прекъсване на предприсъединителния процес. Допълнително притеснение подбуди и скорошна анкета на телевизия „B 92“, в което

72% от респондентите заявяват, че не подкрепят присъединяването на Сърбия към ЕС и НАТО.

Изборите в Неделя няма да бъдат решаващи, защото присъединителния процес е едва в своето начало. Вучич и Дачич са си поставили целта до 2020 г. Сърбия да стане пълноправен член на ЕС, но

вероятно тези техни намерения, ще бъдат спънати от вътрешните кризи на съюза,

които карат повечето европейски членки да отлагат разширяването му за неопределено време.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове