С раждането на децата започват и грижите за тяхното хранене
Правилното хранене и възпитание на децата са двете най-важни осъзнати задължения на родителите. С раждането на децата започват и грижите за тяхното хранене, от което зависи здравето, растежа и развитието им. Възрастта от 3 до 7 години е особено подходяща за създаване на здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на възрастните и са в период на изграждане на своите хранителните навици. Неблагоприятни последици за здравето на децата оказват недохранването, прехранването, а също така и небалансираното хранене. Показатели за адекватно хранене на децата са стойностите на ръста на детето за съответната възраст и теглото му съобразно ръста.
За да сте сигурни, че детето ще се развива хармонично ще избегнете неприятни последици спазвайте тези няколко съвета на специалистите.
Осигурявайте максимално разнообразие в консумацията на храни – препоръчва се в рамките на 2 седмици да не се допуска повторяемост на ястията.
Включвайте ежедневно в менюто на децата представители от 4 – те основни групи храни: хляб, зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни и ядки.
Хранете децата си четири пъти дневно,
тъй като редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане. На един прием детето не трябва да консумира повече от 350 - 400 г. храна. Закуската е важна и не трябва да се пропуска!
Отделяйте достатъчно време за хранене на децата, в приятна обстановка, което ще създаде и затвърди у тях навици за правилно хранене.
Ограничавайте консумацията на тестени и сладкарски изделия. Включвайте в менюто на децата си пълнозърнест хляб (поне 2 пъти седмично), макаронени изделия (1 път седмично) и зърнени храни (жито, ориз, овесени ядки, царевица и други).
Предлагайте пресни плодове и зеленчуци при всяко хранене.
Осигурявайте през всички сезони на годината разнообразие от пресни, замразени, сушени, консервирани плодове и зеленчуци.
Предпочитайте суровите зеленчуци и плодове, тъй като при кулинарната им обработка част от съдържащите се в тях витамини се разрушават.

Осигурявайте ежедневно в храненето на децата мляко и млечни продукти.
Избирайте прясно и кисело мляко с ниско съдържание на мазнини (1,5 -2%) или обезмаслено (0,1 - 0,5%);
Обезсолявайте саламуреното сирене.
Замествайте тлъстите меса и месни продукти с птиче, телешко месо и риба. Отстранявайте кожата от птиците и видимата мазнина от месото преди готвене. Ограничавайте предлагането на колбаси до 2 пъти в седмицата.
Предлагайте риба един - два пъти седмично.
Ограничавайте консумацията на захарни и шоколадови изделия, сметанови и сиропирани сладкиши. Избягвайте газираните напитки. Ограничавайте количеството на добавената захар към млякото и чая.
Ограничавайте общия прием на сол за деня. Намалявайте количеството на добавената сол при приготвяне на ястията и салатите.
/29