Съветите на Стивън Кинг за добро писане

Съветите на Стивън Кинг за добро писане - картинка 1

Стивън Кинг

Снимка: webstage.bg

Незабравими цитати от негови призведения

 Знаменитият писател Стивън Кинг пише истории, които запленяват съзнанията на милиони читатели по целия свят и му носят близо 17 млн. долара годишно.

Ето каво казва самият той като съвети към бъдещите романисти в биографичната си книга "За писането"

"За мен страхът е една от най-деликатните емоции, затова винаги се опитвам да уплаша читателя. Ако не мога да го уплаша, аз се опитвам да го смразя от ужас и ако не успея и в това, прибягвам до шока. Когато ме питат: „Как пишете?“, аз неизменно отговарям: „Дума по дума“ и също тъй неизменно отговорът ми бива отхвърлен. Но друго няма. Звучи прекалено просто, за да е истина, но помислете например за Великата китайска стена — камък по камък, драги ми господа. Това е. Камък по камък. А пък съм чел, мама му стара, че човек можел да види тая чудесия от космоса даже и без телескоп. Не си водя бележки, не си записвам, не правя нищо такова. Просто правя проклетото нещо. Аз съм салам-писател. Опитвам се да пиша хубави салами, но саламът си е салам. Не можеш да го продадеш като черен хайвер", признава със сарказма Стивън Кинг.

Спрете да гледате телевизия и четете колкото се може повече.

„Ако тепърва започвате като писател, телевизията несъмнено е първото нещо от което трябва да се откажете, тя е „отровна за вашата креативност“. Писателите трябва да погледнат в себе си и да се обърнат към света на въображението. За да го постигнат, трябва да четат колкото се може повече. Ако искате да сте писател, трябва да правите две неща повече от всичко останало: да четете много и да пишете много.

Подгответе се за повече неуспехи и критика, отколкото смятате, че сте способни да понесете.

Писането на книги е като прекосяването на Атлантическия океан с вана, тъй като и в двата случая „има доста място за съмнение.“ Не само вие ще се съмнявате в себе си. Другите също ще се съмняват във вас. „Ако се занимавате с писане (предполагам и с рисуване, танци, скулптура, пеене и т.н.), все някой ще се опита да ви накара да се чувствате кофти заради това.

Съветът му към младите автори е да не се отчайват при неуспех. „Оптимизмът е абсолютно естествена реакция на неуспеха.“

Не използвайте високопарен език.

„Едно от наистина лошите неща, които можете да направите със своя стил на писане е да прекалите с дългите сложни думи защото може би мъничко се срамувате от късите такива,“ казва Кинг, като сравнява тази грешка с това да облечете домашния си любимец във вечерна рокля – в края на краищата и животното и неговия стопанин се чувстват неловко, защото просто е прекалено и напълно излишно.

Избягвайте наречия и дълги абзаци.

„Наречието не е ваш приятел.“ Всъщност, Кинг дори смята че „пътят към Ада е покрит с наречия“ и ги сравнява с глухарчетата, които съсипват вашата градина. Наречията са най-страшни след „той каза“ и „тя каза“ – според автора, тези фрази е най-добре да останат непоследвани от нищо. 

Трябва да обръщате специално внимание на вашите абзаци – те трябва да следват ритъма на самата история.Как изглежда един абзац е почти толкова важно, колкото и това, което казва,“ споделя Кинг.

Не отдавайте прекалено голяма важност на граматиката.

Писането е най-вече въпрос на запленяване, не на точност. „Езикът не винаги трябва да е с вратовръзка и официални обувки,“ пише Кинг. „Смисълът на художествената литература е да накара читателя да се чувства у дома си и да му разкаже история, а не обезателно да се гони някаква граматическа коректност.“ Целта е да накарате читателя да забрави, че изобщо чете някаква история.

Спестете излишната информация.

„Трябва да запомните, че има разлика между това да засипвате читателите с всичко, което знаете и да го използвате, за да обогатите историята,“ пише Кинг. Постарайте се да включите само подробностите, които ще поддържат хода на историята и ще накарат читателя да иска още.

Ако се налага да правите някакъв вид проучване, постарайте се да не засенчвате историята с него. Може да сте запленени от това, което научавате, но читателите ще ги интересуват най-много героите в историята.

missbloom.bg
"Кървавата му усмивка беше прекалено широка и алена като обърнат наопаки писък на ужас" - "То"
Снимка: missbloom.bg

Ето и няколко незабравими цитата от книгите на Стивън Кинг:

"Адът не е нищо в сравнение с яростта на измамена жена." — "Живата факла"

"Ако си дете, се учиш да живееш. Възрастните се учат да умират." — "Кристин"

"Всички мъже и жени се стремят към едни и същи неща. Не тези, за които пише в историята и учебниците по гражданска култура. Говоря ти за базата. Покрив над главата. Три топли хранения на ден и легло. Приличен сексуален живот. Добро храносмилане. Но най-основното от всички, приятелю, е това, което на теб ти липсва. Защото какво може да се сравни с добрия сън?" — "Безсъние"

"Латинската дума за развод означава: „да изтръгнеш гениталиите на мъжа през портфейла му."

"Никой не е по-сляп от онзи, който не желае да вижда."

"Няма такова нещо като щастлив край. Не съм срещал нито един, който може да се мери с "Имало едно време". Всеки край е жесток. Всеки край е просто друг начин да кажеш "сбогом". — "Тъмната кула"

"Той често казваше, че "никога" е думата, която Господ обича да слуша, когато иска да се посмее."

„Земята се върти, това е всичко. Можеш да се въртиш заедно с нея или пък да спреш, за да протестираш, в резултат на което да бъдеш изхвърлен от движението й.” – Зеленият път

"Честта е онази невидима кост, която държи главата изправена." — "Тъмната кула"

След тези съвети и цитати на Кинг, какво друго Ви остава освен да се захванете с писане. Дано ви е вдъхновил!

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове