Съветът на Европа с препоръки за медийна свобода

Съветът на Европа с препоръки за медийна свобода - картинка 1
Снимка: Kолаж: Фikov

Торбьорн Ягланд: Наш дълг е да защитаваме свободата на словото и журналистите

Съветът на Европа (СЕ) прие днес насоки за защита на медийната свобода и журналистите в 47-те страни - членки на организацията, съобщи пресслужбата на съвета.

В препоръките на Комитета на министрите, ръководния орган на СЕ,

страните членки са призовани да преразгледат законодателството и практиката си, свързани със свободата на медиите, за да се уверят, че са в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека. Генералният секретар на Съвета Торбьорн Ягланд заяви, че журналистите и свободните медии играят много важна роля във всяка добре функционираща демокрация. "Те трябва да имат възможност критично да проучват тези, които са власт, и да разобличават корупцията. Наш дълг е да защитаваме свободата на словото и да защитаваме журналистите", каза той.

Насоките на Съвета на Европа съдържат конкретни мерки, които трябва да бъдат взети от държавата, за да се предотврати нарушаването на свободата на медиите - включително физическо насилие срещу журналисти, за да бъдат те ефикасно защитени, и за да се търси наказателна отговорност за престъпления, извършени срещу тях.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове