Съвместно учение по границата с Македония

Съвместно учение по границата с Македония - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Целта е да вземат превантивни мерки заради изострения проблем с бежанците.

5/Изненадващо учение започна по българо-македонската граница при ГКПП "Златарево". Полиция и армия тренират действия срещу засилен миграционен натиск и безредици, съобщи „Dnes.dir.bg”.

„Днес от 15 часа правим поредната тренировка на границата, обяви пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова.“, предаде „Фокус”.

„Ще присъстват и македонските сили, за да покажем как си взаимодействаме. Нещо, което е изключително важно и изключително навременно в този момент”, обясни тя.

Военнослужещите от Сухопътни войски интензивно тренират устройване на временен пункт и патрули по границата. Те ще патрулират с оръжие, но задържането и претърсването ще се прави от Граничната полиция.

"Имаме оръжие, но това не е бойна мисия, срещу нас има хора, които бягат от война, но има и хора с екстремално поведение и въпросът е чувствителен за употреба на оръжието. Не можем да пренебрегнем факта, че ще се изправим срещу майки с деца и пеленачета", коментира командирът на едно от военните формирования - подп. Иван Иванов.

Тренират се действия при безредици, задържане на буйстващи мигранти и медицинска евакуация на ранени.

Тази мисия на армията, вменена с последната промяна в Закона за отбраната, значително се различава от мисиите зад граница на повечето от военнослужещите.

Учението ще бъде наблюдавано от вицепремиера Бъчварова и военния министър Николай Ненчев.

Това ще бъде второто  съвместно учение на армията с граничните полицаи в рамките на месец. На 5 март се проведе съвместно учение на ГКПП "Кулата", като граничният пункт бе затворен за час.

Вчера в телефонен разговор премиерът Борисов обсъди с македонския президент Иванов проблема с бежанците и спирането на нелегалния трафик по общата граница. Във връзка с това и като средство за превенция двамата договориха съвместните българо-македонски операции по въздух и земя за охрана и контрол на границата.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове