Съживяват мъртвите с Ефекта на Лазар

Съживяват мъртвите с Ефекта на Лазар - картинка 1

Учените от Биокуарк събират етично одобрение за старт на проекта

В по-голямата част на света един човек се обявява за мъртъв при необратима и пълна загуба на функциите на мозъка. Това състояние е известно като мозъчна смърт. Колкото и окончателно да звучи това обаче, американска компания твърди, че смъртта не може да бъде необратима и науката е достигнала до точката, в която може да възобнови мозъчните процеси, като по този начин един вид възкреси починал човек.

Учените от Биокуарк в момента събират етично одобрение от американските медицински регулаторни органи,

за да започната първия етап от програмата си, носеща името Ефекта на Лазар. Името е библейско, като аналогията е със Свети Лазар, съживен от Исус четири дни след смъртта му. Проектът предвижда, след като получи разрешение за реализация, да набере малка група пациентите, които са обявени за клинично мъртви поради мозъчно увреждане.

Ние не приемаме тезата, че мозъчната смърт е необратима, казва директорът на компания Биокуарк Айра Пастор. – Последните наши проучвания показаха, че нищо не е толкова окончателно, стане ли въпрос за мозъка. Макар да е вярно, че човешките същества са лишени от значителни регенеративни способности в централната нервна система, много нечовешки видове като земноводни и някои видове риба могат да поправят, регенерират и прекрояват значителни части от своя мозък и мозъчните стволови клетки дори и след критична животозастрашаваща травма, добавя още директорът.

Мозъчната смърт означава, че централната нервна система не работи.

До скоро лекарите приемаха, че стане ли това, сърцето спира и лицето престава да диша. Това, от своя страна, води до липса на кислород, кръвооток и увреждане на мозъчния ствол.

Последни проучвания обаче показват, че смъртта е по-сложна. Вече е възможно да се запазят функциите на сърцето, след като нервната система спре да работи. Това може да стане със специална апаратура, която снабдява тялото и сърцето с кислород.

От компанията са разработили няколко нови регенеративни медикамента на базата на съществуващи лекарства,

които обикновено са използвани за стимулиране на пациенти с други тежки нарушения на съзнанието. Идеята е чрез нервна стимулация и използване на стволови клети учените да обърнат процеса на мозъчната смърт.

Надяваме се да видим резултати в рамките на първите два до три месеца от започването на фаза едно на нашия проект, казва Айра Пастор. – Бихме я смятали за успех, ако след терапия с предвидените от нас техники забележим самостоятелно възстановяване на стволовите клетки в основата на мозъчния ствол. Разбира се, след това ще имаме още много работа, но ще е едно перфектно начало на Ефекта на Лазар.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове