СЗО е притеснена от разпространението на COVID-19

СЗО е притеснена от разпространението на COVID-19 - картинка 1

Броят на смъртните случаи се е удвоил през последната седмица. В следващите няколко дни ще достигнем 1 милион потвърдени случаи и 50 000 починали

Световната здравна организация (СЗО) изрази сериозното си притеснение от бързото разпространение на пандемията от коронавирус в целия свят. Общо 205 държави вече са засегнати.

Броят на смъртните случаи се е удвоил през последната седмица. В следващите няколко дни ще достигнем 1 милион потвърдени случаи и 50 000 починали“, каза генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуална пресконференция от Женева.

Броят на потвърдените носители на коронавирус в света в четвъртък сутрин надхвърля 935 000 души, починалите са над 46 000, а излекуваните – близо 195 000. Разрастването на пандемията в целия свят можете да проследите в реално време на тази карта. В България има 449 заразени души, а жертвите на COVID-19 са 10.

"През последните 5 седмици се наблюдава почти експоненциален растеж на броя на новите случаи, а броят на смъртните случаи се е удвоил през изминалата седмица", каза на виртуална пресконференция от Женева Тедрос Аданом Гебрейесус.

Смъртните случаи в САЩ са повече от 5000 по данни на университета "Джон Хопкинс", с което страната изпревари Китай по този показател. Шестседмично бебе е починало от COVID-19 в Кънектикът, съобщава Би Би Си. Губернаторът на Ню Йорк въведе по-стриктни мерки за предотвратяване на обществени събирания и нарече "егоистични" хората, които не ги спазват. Местната власт в щата Калифорния предупреди, че още преди да настъпи следващия месец ще свършат болничните легла, пише Ройтерс. Броят на заразените в страната е над 220 000 души.

В Канада броят на смъртните случаи се увеличи с 35% за по-малко от ден, а управата на град Квебек обяви недостиг на ключово медицинско оборудване, пише Ройтерс.

Броят на жертвите в Европа, където са регистрирани повече от половината смъртни случаи в световен мащаб, също расте. В Испания заразените станаха повече от 100 000, а в Германия са близо 74 000, по данни на Ройтерс. Във Франция броят на починалите мина 4 000, а заразените са над 50 000.

Във Великобритания броят на случаите е близо 30 000. Тенис турнирът "Уимбълдън", който се провежда ежегодно в Лондон, е отменен за първи път след Втората световна война. Очаква се британски авиолинии временно да прекратят работата на 80% от персонала си, но никой от 36 000 работници няма да бъде уволнен, пише Би Би Си.

На този фон в света има 200 000 оздравели от COVID-19. Забавен е ръстът на броя на случаите в Италия през последната седмица, но страната удължи забраните за излизане и пътуване до 13 април, съобщава Ройтерс. Мерките за ограничаване на разпространението на вируса в Нидерландия са намалили скоростта на заразяване наполовина, но трябва да продължат да се спазват, за да са наистина ефективни, смятат от здравното министерство на държавата.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове