Тайната гробница на Нефертити е намерена?

Откритието би могло да съживи 13-милиардната туристическа индустрия на Египет

4/ Нови доказателства сочат, че зад гробницата на цар Тутанкамон, познат и като Тутанхамун, съществува тайна стая, пише Quarz, цитиран от агенция Фокус. Археолози смятат, че в нея е погребана кралицата Нефертити.

Предполага се, че за определен период от време Нефертити, съпруга на египетския фараон Ехнатон, е управлявала Древен Египет. Историците не са сигурни какво се е случило с нея, след като е заемала трона в продължение на над десетилетие. Мистерията завладява умовете с още по-голяма сила, когато германски археолози откриват бюст на 3000 хиляди години, който пресъздава легендарната й красота. В момента бюстът се намира в “Нойес Мюзеум” в Берлин.

Миналия ноември изследователи сканираха гробницата на Тутанкамон в Луксор и резултатите показаха, че е възможно да съществуват две празни помещения зад стените й. Там може да е вечното жилище на Неферити, заяви в четвъртък министърът на антиките на Египет Мамду Дамати. По думите му скенерите показват, че зад стените има различен материал, който би могъл да е метал или органично вещество. “С над 90-процентова сигурност можем да кажем, че там има помещения. Няма да предприема следващата стъпка обаче, докато не станат 100 процента.”

В изследване, публикувано през август, британският египтолог и бивш куратор в музея “Метрополитен” в Ню Йорк Никълъс Рийвс твърди, че анализ на фотографии с висока резолюция на гробницата на Тутанкамон предполага, че тя съдържа стая, принадлежаща на Нефертити.
Дамати посочва, че ще се проведат още проучвания, за да се установи дали пространството зад стените наистина са стаи. Ако това се докаже, изследователите ще влязат в гробницата, за да разберат дали Нефертити лежи вътре.

Откритието би могло да съживи 13-милиардната туристическа индустрия на Египет, която търпи негативни последици от политическите размирици и страха от тероризъм. “Това може да е откритието на столетието,” изтъкна Дамати. “То е изключително важно за египетската и световната история.”

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове