Тайни за щастлива бременност

Тайни за щастлива бременност - картинка 1

Според древната индийска система за здраве и младост – Аюрведа, бременността и раждането са най-прекрасното и подмладяващо преживяване за жената

Аюрведа е изградила 10 правила за начин на живот по време на този така деликатен момент, който неминуемо рефлектира и върху развиващия се в нея бъдещ живот.

Откликвайте на апетита си. Най-важното правило на Аюрведа е да консумирате това, от което имате нужда. Следвайте добре балансирана диета, включваща ястия с протеини, плодове и зеленчуци. Задоволявайте глада си с гозби в умерени количества, особено след 4-тия месец, когато вкусовите желания на бременната са най-близо до тези на бебето.

Масажирайте се със специални аюрведически масла. Благовонните етерични масла не само подхранват кожата, но и изпълват душата със спокойствие – което допринася за една по-приятна и лека бременност. Ако нанасяте масажните масла сама, хубаво е да наблегнете на коремната област, както и на зърната на гърдите, за да ги подготвите за кърмене. Маслата ще направят кожата в тези чувствителни области мека и еластична, което ще облекчи чувството на болка по време на кърмене.

Наслаждавайте се на трите вкуса: сладко, кисело и солено. Според Аюрведа доминиращият вкус трябва да бъде сладкият. Това не означава, че трябва да се храните основно със сладки работи. Говорим за естествено захаросани продукти, богати на въглехидрати: ориз, сладки картофи, батат, плодове, варено цвекло и моркови.

Пийте мляко. То трябва да бъде топло пастьоризирано и нехомогенизирано от хранени с трева животни. Една чаша мляко/два пъти на ден повишава имунитета на бъдещата майка и на детето. Напитката въздейства и върху формирането на т.нар. охас – субстанции, подхранващи ума и тялото.

Балансирайте Вата. Това е енергията на нервната система. Мисята е постижима с помощта на пресни, пълнозърнести и непреработени храни, както и на такива на растителна основа, каквито са широко застъпените в Аюрведа покълнали семена. Добре е бъдещата майка да набляга още и на току-що приготвени топли блюда със здравословни съставки, като зехтин, топено масло или кокос. Аюрведа постулира избягването на ястия, останали от предишни дни.

Движение, движение, движение. Лекият спорт поддържа тонуса на бременната и е отлична противоотрова на пагубното за мамите лошо настроение. Прекрасен начин за поддържане на форма според Аюрведа са 30-минутните разходки на чист въздух.

Овладейте сутрешното гадене. Ето какво препоръчва Аюрведа при наличието на сутрешно гадене: 
- Опечете семена от кардамон, стрийте ги и хапвайте по 1 щипка, когато изпитате дискомфорт. 
- Избягвайте тестени изделия, тъй като те провокират чувството на тежест и гадене при бременната
- Чай от гореща вода, ¼ с.л. джинджифил на прах и/или семена от копър ще неутрализира неразположението в първите часове на деня. 
- Спете под наклон, на една страна и с възглавница между краката – този поза ще предотврати чувството на гадене след събуждане.

Откажете се от... пикантни храни и подправки, които дразнят не само стомаха на бъдещата мама, но и на нейната рожба. Избягвайте продукти, причиняващи газове, като: фасула, лещата, топлинно необработените листни зеленчуци. В никакъв случай не посягайте към: храни, в чиито състав влизат изкуствени аромати, консерванти и химически добавки!

Релаксирайте. Аюрведа препоръчва след седмия месец бременната да си почива колкото се може по-често. Тогава бъдещата майка навлиза в деликатен период, в който тя и бебето в утробата й си предават взаимно жизненост и енергия. Колкото е по-спокойна бременната, толкова по-добре ще се отрази това върху физическото и психическо състояние на бебето.

Бъдете щастливи. Фундаменталният аюрведически принцип по време на бременността е майката да бъде щастлива! За осъществяването на тази цел важна роля играе и бащата на малкото съкровище. Той трябва да обгражда своята дам с любов, внимание и топлота. По този начин в

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове