Тайван обеща да направи всичко възможно, за да се защити от Китай

Тайван обеща да направи всичко възможно, за да се защити от Китай - картинка 1

За посленото денонощие 56 самолета на китайските военновъздушни сили са навлезли зоната за противовъздушна отбрана на острова

Президентът на Тайван Цай Инг-уен предупреди в статия, публикувана във вторник, за ''катастрофалните последици'', ако островът падне под властта на Китай, и обеща да ''направи каквото е необходимо'', за предпази страната от заплахи, предаде France 24. За посленото денонощие 56 самолета на китайските военновъздушни сили са навлезли зоната за противовъздушна отбрана (ПВО) на острова. Това стана ден след като САЩ осъдиха "военните провокации" на Пекин в региона, припомня "Франс прес".

Тайван живее под постоянната заплаха от набезите на Китай. Пекин разглежда самоуправляващия се демократичен остров като своя територия, която един ден ще бъде завзета отново. Президентът Си Дзинпин определи завземането на Тайван като "неизбежно" и засили военния, дипломатическия и икономическия натиск след избирането на Цай през 2016 г.

Близо 150 китайски военни самолета са навлезли в зоната за противовъздушна отбрана (ПВО) на Тайван от петък насам, когато Пекин отбеляза своя национален празник с най-голямата демонстрация на военната си мощ, изпращайки 38 самолета на острова.

Цай предупреди, че провалът да се защити Тайван ще бъде ''катастрофален'' както за острова, така и за по-широкия регион.

"Те трябва да да са наясно, че ако Тайван падне, последствията ще бъдат катастрофални за регионалния мир и системата за демократичен съюз", каза Цай. Тайван се надява на мирно съжителство с Китай, каза тя, но "ако демокрацията и начинът на живот на острова са застрашени, Тайван ще направи всичко необходимо, за да се защити".

Миналата година рекордните 380 китайски военни самолета нахлуха в защитната зона на Тайван. Броят им към октомври тази година вече надхвърли 600.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове