Талибаните забраниха жени да участват в телевизионни продукции

Талибаните забраниха жени да участват в телевизионни продукции - картинка 1

Нови "религиозни насоки" от Министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока в Афганистан

Талибаните в Афганистан наредиха на телевизионните канали в страната да спрат да показват продукции с участието на актриси. Освен това режимът им задължи телевизионните журналистки да носят ислямски хиджаб.

Става въпрос за нови „религиозни насоки“ издадени в неделя от Министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока.

Институцията разпореди още телевизиите да не излъчват филми или развлекателни програми, които биха могли да обидят или унижат някого, както и да противоречат на ислямските принципи на талибаните.

Всички филми или програми, показващи пророка Мохамед или други уважавани личности, също са забранени от новата директива. Тя забранява и показването на мъже, които не са облечени според изискванията на ислямистите.

„Това не са ограничения върху свободата на изразяване, а няколко прости принципа“, каза пред Радио Свободна Европа Акеф Мохаджер, говорител на министерството.

След свалянето на международно признатото правителство в Кабул в средата на август, талибаните заявиха, че ще проявят повече умереност, отколкото по време на бруталното си управление от 1996 до 2001 г. Тогава моралната полиция наложи строго тълкуване на Корана.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове