Танк, цепелин или ядрена бомба на колела?

Танк, цепелин или ядрена бомба на колела? - картинка 1

Чували сме за ядрени подводници и самолетоносачи, но тази история на прототип от 50-те, ще ви учуди

Танкът Крайслер TV-8 е бил проектиран като експериментална концепция от американския индустриален гигант през 50-те години на 20-ти век.

И не, идеята не е била, танкът да ръси ядрени бомби по бойното поле, а да се задвижва от двигател синтезиращ ядрено гориво.

Самият танк изглежда малко налудничаво, поради желанието на конструкторите да сложат всичко нужно за нормалното функциониране на един танк в оръдейния купол.

Така, поне на външен вид се получава някакъв хибрид между танк и цепелин.

Инженерите са прегърнали тази идея, под предлога, че това увеличава шансовете за оцеляване при ядрен взрив.

Шансове, шансове, ама колко големи да са тези шансове, при условие, че ако  танкът бъде взривен, водачите ще се намират точно в епицентъра на ядрената експлозия.

Общото тегло на танка е било около 25 тона, което е нормално за един среден по размер танк. Основното оръдие е 90 милиметрово, с автоматична зареждаща система. Вторичните оръжия включвали две картечници – 30 калиброва и 50 калиброва. В огромния  оръдеен купол, тежащ 15 тона, тоест повечето от носещото го шаси, са можели да се поберат 4 човека, но управлението на танка е можело да се осъществи и само с двама.

Оръдейния купол на практика се е състоял от две основни части – едно голямо вътрешно ядро, което е било бронирано и изключително защитено, и една външна обвивка, която е доста по слабо бронирана,

но създаваща неповторимия дизайн  на това чудо на техниката. Ядрения танк е бил амфибия, но замисъла на инженерите включвал идеята да се използва големия купол на танка, за да може той не само да се движи под вода, но и да плува, използвайки няколко мощни помпи. Като излязъл от филма Завръщане в бъдещето,

този танк вероятно е щял да сее смърт по бойното поле, но не смърт от експлозии, а смърт поради задавяне от смях на противника.

По-късно изследвания доказват, че дизайнът на TV-8 не създава никакви конкурентни предимства за екипажа, пред класическия дизайн на тогавашните танкове, така че развитието на прототипа е замразено и той остава в историята само със способността си да разсмива хората.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове