Tанкер бе потопен в Oманския залив

Tанкер бе потопен в Oманския залив - картинка 1

Два плавателни съда бяха атакувани в региона, като Обединеното кралство води разследване

Два танкера бяха атакувани в Оманския залив, като един от тях е потънал, предаде Ал Маяден, цитиран от руската агенция ТАСС.

Пети флот на САЩ е получил сигнал за бедствие от два танкера, за които се твърди, че са били нападнати в Оманския залив, предаде Франс прес.

"Запознати сме с нападението на танкери в Оманския залив", се казва в изявление на американските военноморски сили, базирани в Бахрейн. "Получихме два отделни сигнала за бедствие - в 6:12 часа местно време и втори в 7:00 часа. Корабите на американския флот са в района и оказват помощ", става ясно още от официалното съобщение.

Източници от Оман разкриват, че в ранните часове на деня са били чути две силни експлозии. Според тях те са причинени от нападенията срещу танкерите.

Карта на атакуваните танкери.

Един от нападнатите кораби беше идентифициран като "Фронт олтеър" (Front Altair), плаващ под флага на Маршаловите острови. Според частна фирма за морско разузнаване на борда му е избухнал пожар и той дрейфува. 

Иран е оказал помощ днес на два чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманско море, предаде Франс прес, като се позова на иранската агенция "Ирна".

"Четиридесет и четирима моряци бяха спасени от водата от спасителна група на иранските военноморски сили в провинция Хормозган (в южен Иран) и бяха прехвърлени в пристанище Бандар Джаск", съобщи Ирна, като се позова на осведомени източници.

Източници от областта на морския транспорт твърдят, че петролен танкер, собственост на норвежката компания "Фронтлайн", е ударен от торпедо край бреговете на Обединените арабски емирства, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Малко по-късно корабна компания идентифицира втория танкер като "Кокука Кърейджъс" (Kokuka Courageous). От танкера са евакуирани 21 моряци, един от тях е ранен, а в корпуса на танкера има пробойна, предаде АП.

Той е пренасял метанол от Саудитска Арабия към Сингапур. Според собственик на компанията няма опасност корабът да потъне.

 

 

Представители на Кралския флот на Обединеното кралство предупредиха, че във водите се е случил "неопределен инцидент" и в тази връзка се призовава за "изключително внимание", за да не се обтягат повече отношенията между САЩ и Иран.

"Обединеното кралство и неговите партньори водят разследване", заявиха те, без да дадат повече подробности.

Това е втората подобна атака, след като преди месец в региона бяха извършени нападения срещу четири танкера на Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Ройтерс. След нея отношенията между Вашингтон и Техеран се влошиха.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове