TAP е готов. Азерският газ потегля към Европа

TAP е готов. Азерският газ потегля към Европа - картинка 1

Четири години след началото на строителството операциите започват

Започна търговската експлоатация на Трансадриатическия газопровод ТАП (Trans Adriatic pipeline, TAP), последният компонент от Южния газов коридор (ЮГК), предназначен за пренос на азербайджански газ до Европа. 

Това съобщава в сайта си консорциумът по строителството на съоръжението ТАП (TAP AG), цитиран от ТАСС и БТА.

Четири години и половина след началото на строителните работи в Солун, Трансадриатическият газопровод започна търговски операции, посочи управляващият директор на консорциума Лука Скиепати. 

Той припомни, че системата за пренос на газ е с дължина 878 километра и преминава през Гърция, Албания, Адриатическо море и Италия.

Това гарантира, че Европа може да получава енергийни ресурси от още един източник, в подкрепа на ключовите цели на ЕС за интегриран енергиен пазар, както за устойчив, сигурен и диверсифициран енергиен баланс, изтъкна председателят на съвета на директорите на ТАП Мурад Гейдаров.

 

Южният газов коридор, проект на стойност 40 млрд. долара, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. 

Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП).

За основен източник на газ за системата се счита находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море със залежи от 1,2 трлн. куб. метра

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове