Теменужка Петкова: Отказване от АЕЦ "Белене" няма как да има

Теменужка Петкова: Отказване от АЕЦ "Белене" няма как да има - картинка 1

БЕХ ще проучва американски технологии за 7-ми блок в централата в Козлодуй

Българската държава няма как да се откаже от изграждането на АЕЦ "Белене". Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори на въпрос дали проектът за втора атомна централа ще бъде спрян за сметка на изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Реакторите се намират на площадката в Белене и оборудването се съхранява при най-добрите условия. Надявам се скоро да имаме яснота какво ще се случи с тях”, каза Петкова пред Нова тв.

Петкова е категорична, че все още няма решение за строителството на нов енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй", въпреки че във вторник премиерът Бойко Борисов показа на министри и синдикати поляната, на която щял да бъде атомният реактор. 

 "Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а проучвания какви са възможностите и какъв да бъде проектът", уточни енергийният министър.

По-късно днес правителството взе решение да даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне проучвания. Те трябва да приключат до януари 2021 г.

"БЕХ ще започне разговори с американски компании, които разработват най-съвременни технологии за т.нар. малки модулни реактори с цел да се проучи възможността за нова мощност на одобрената вече Площадка № 2 на АЕЦ "Коздлодуй", обяви на брифинг след заседанието на кабинета министър Петкова.

Тя припомни, че площадката е одобрена със заповед на председателя на Агенция за ядрено регулиране от 21 февруари 2020 г., след като през април 2019 г. е влязъл в сила оспорвания близо 4 години ОВОС.

"Налице са всички предпоставки да продължим напред и да проверим възможността в рамките на това, което ни позволява ОВОС", каза Петкова. В отговор на журналистически въпроси енергийният министър заяви, че е много рано да се говори конкретно за мощности и ядрено гориво в 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Според нея в бъдеще България ще има нужда и от АЕЦ "Белене", и от нов блок в Козлодуй. Към момента страната ни на 4000 мегавата от ТЕЦ и 2000 мегавата базова мощност от АЕЦ "Козлодуй". "Ако след 10-12 години тези вътрешни централи поетапно излязат от енергийния микс, то те трябва да бъдат заменени с други енергийни мощности", каза Петкова.

"Тенденцията, свързана с декарбонизацията на икономиката, дава ясен отговор - върви се към трансформация на енергийния микс. Еврокомисията е посочила визията си за мощностите, с които ще се постигне целта за нулеви емисии след 2050 г. -  ВЕИ и ядрена енергия. България е сред страните, които смятат, че използването на ядрената енергия, от една страна гарантира сигурността на електроенергийната система, от друга страна е енергия, която не генерира емисии и можем да постигнем абициозната цел", каза Пектова.

Според нея привличането на американска технология за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще осигури и диверсификация на енергийните ресурси на страната. От думите й стана ясно, че правителството се насочва към компании от САЩ, защото те били най-напреднали в малките ядрени модули, какъвто ще бъде използван в Козлодуй. "Малките модули все още са в незавършен етап. В САЩ в момента се финализира процедурата по одобрение от страна на регулаторния орган, т.е. те са най-напреднали в тази технология", каза Петкова.

Тя обаче отхвърли съмненията, че по този начин правителството прави реверанс към САЩ, които се обявиха срещу изграждането на "Турски поток".

"Не може да говорим за никакъв реверанс, нашето правителство работи единствено в интерес на българските граждани. Това е въпрос на енергийна политика на страната, както и на политиката в рамките на ЕС", каза Петкова.

По-рано днес пред Нова тв тя коментира и думите на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар по въпросите на енергийните ресурси, който заяви пред журналисти при визитата си у нас преди десетина дни, че Вашингтон не прави разлика между "Балкански поток" и "Турски поток". Според Петкова обаче двата проекта нямат абсолютно нищо общо, тъй като газопроводът, който минава през България, е изцяло собственост на "Булгартрансгаз".

Тя отговори и на обвиненията на енергийни експерти, че българските общини до преминаващия "Балкански поток" не се газифицират. По нейни думи това може да се случи във всеки един момент, стига съответната община да прояви инвестиционен интерес. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове