Теменужка Петкова: Спирането на сделката за ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност

Теменужка Петкова: Спирането на сделката за ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност - картинка 1

Чешкото дружество остава собственик на активите си у нас и трябва да изпълнява задълженията си, докато не финализира сделка за смяна на собствеността

Спирането на сделката за покупка на българския бизнес на ЧЕЗ от Инерком от КЗК не застрашава по никакъв начин енергийната сигурност на страната, каза днес по бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя допълни, че чешкото дружество остава собственик на активите си у нас и трябва да изпълнява задълженията си, докато не финализира сделка за смяна на собствеността.

Петкова изрази мнение, че за да вземе решение, КЗК вероятно е поискала становища от различни институции и компетентни органи. "Едва ли комисията се е произнесла без мотиви и доказателства. КЗК е компетентният орган, а ако има недоволни, те могат да обажалват решението в двуседмичен срок", каза още министърът на енергетиката, цитирана от dnevnik.bg.

В отговор на въпрос Петкова, която в един момент подаде оставка, тъй като се познава със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова, обяви, че не контактувала с нея и няма представа дали ще обжалва решението на КЗК. Министърът посочи, че не може да се говори за българо-чешка търговска война заради спирането на сделките за ЧЕЗ и "Нова телевизия", а българското антимонополно законодателство е синхронизирано с европейските директиви.

Теменужка Петкова не пропусна да подчертае, че развитието на казуса около ЧЕЗ показвало, че българското правителство, премиерът или някой от кабинета не стоят зад сделката, която се реализира по чешките закони.

 

ГЕРБ в лицето на Теменужка Петкова продължи да атакува президента Румен Радев заради неправилно предаден негов цитат от вчера. Той обяви, че служебното правителство е оставило излишък от 1.6 млрд. лева и е започнало да събира просрочени вземания, особено в сферата на енергетиката.

На база медийни публикации от ГЕРБ решиха, че този излишък е в енергетиката и министърът днес отново обяви, че такива суми в нейното министерство няма. От справка, представена от Петкова днес, се разбра, че за периода на служебното правителство на Огнян Герджиков не е събран нито лев по стари вземания в енергетиката, а от образувани по негово време искови молби за 3.48 млн. досега са получени малко под 700 хиляди лева.

В отговор на въпрос Петкова обяви, че ГЕРБ не води война срещу никого, най-малко с Румен Радев, но настоя той да представи документи за парите, за които говори. "Служебното правителство имаше конкретни функции - да проведе честни избори, няма как за три месеца да направят такива чудеса от храброст", обобщи Петкова.

По повод евентуалното изграждане на АЕЦ "Белене" от китайска компания Петкова каза, че проектът може да бъде реализиран единствено с двата вече закупени руски реактора. Нямало възможност да се монтират китайски, тъй като те нямали одобрение за използване на територията на ЕС, а получаването на нужните документи щяло да отнеме години. Петкова повтори и българските условия, за да се започне работа по проекта - без държавна гаранция, без дългосрочен договор за изкупуване на произведената енергия и без инвестиции от държавата.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове