Терористи ползват бежанския поток през Либия за прехвърляне в Европа

Терористи ползват бежанския поток през Либия за прехвърляне в Европа - картинка 1

Бръснат се за да не будят подозрение

"По улиците пълни с боклук, покрай овъглена колата и в един двор, пълен с празни бутилки за вода изведнъж се оказвам в една тъмна и мръсна стая. Около 30 имигранти африканци, скупчват на колене. Те се борят за нова съдба извън Либия."

Така започва репортажа на Кореспондентът на CNN Ник Уолш, който обиколи столицата на Либия - Триполи.

"Един от бежанците в стаята на представящ се като Еугени през сълзи си спомня, за брат си и баща си, които са убити в Нигерия от бомба, поставена от Боко Харам клон на "Ислямска държава" в Нигерия. "Днес, бомба, бомба утре" - така обяснява решението си да напусне Нигерия и да използва контрабандисти за да пресече пустинята по пътя си към Либия." "Пуснете ме, искам да се махна. В Либия няма мир. Ние нямаме спокойствие."

Заловен е няколко минути по-рано, когато полицията нахлула в сграда на брега на морето,

където те чакали да отплава през Средиземно море. Те са част от вълна от имигранти, опитващи се да използват либийския път да достигнат Европа - около 100 хиляди са се опитали да го направят тази година след затварянето на границата с Турция - но те са изправени пред нова заплаха.

ДАЕШ заради ниския контрол по крайбрежието се възползват от нещастието бежанците, за да прехвърлят бойците си в Европа.

Контрабандист пред Си Ен Ен миналия месец заявява, че е бил помолен от "религиозен фанатик", да прехвърли 25 бойци-терористи в Европа за $ 40 хиляди долара. Той отказал, но чул, че 40 членове на организацията са се опитали да се прехвърлят от крепост град Сирт с друг контрабандист. Те се върнали поради лошо време, но отново ще се опитат. Те се интересуват само от контрабанда.

Не ги интересуват кой плаща "Ислямска държава" или някой друг. Просто взимат парите."

Прехвърлянето на терористи става все по-очевидно в последните месеци. Някои от тях бръснат лицата си, преди да напуснат, за да се слеят със семействата на бежанците за да не будят подозрение.

Думите на контрабандиста са подкрепени от двама служители на имиграционните и полицията в Триполи.

Те са открили бойци ДАЕШ сред последните имигранти и са ги задържали. Дори полковник Ку-Шукри Исмаил, от либийското разузнаване, заявява пред Си Ен Ен, че "Ислямска държава" тормози града "Те пътуват със семействата си, без оръжие, като нелегални имигранти. Облечени като западняци с английски документи и не будят подозрение."
По крайбрежието има само шест малки лодки, които патрулират около столицата Триполи, а предизвикателствата пред тях са големи.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове