Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация

Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 1

Европа и Средиземноморието, оцветени според степента на риска от тероризъм в съответната държава

Снимка: The Wallstreet Journal
Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 2
Андре Гриби, представител на Kohl&Partners в България
Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 3
Швейцария е чудесен избор и за лятна почивка, макар и без море.
Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 4
Два смъртоносни атентата в Тунис за година сериозно навредиха на туризма в страната
Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 5
Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 6
Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 7
Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 8
Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 9
Град Брюксел е една от най-желаните летни дестинации в Европа
Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 10
Слънчев бряг продължава да е най-желан младежки курорт в Европа
Тероризмът превърна България в най-желана европейска лятна дестинация - картинка 11
Хърватия очаква страхотен сезон

Какво предвиждат експертите на Kohl & Partners

Туризмът в Европа е сериозно засегнат от терористичните атаки в последната година, показва анализ на "Уолстрийт Джърнъл", цитирано от БНР.

Бомбените терор в Брюксел, както и случилите се само четири месеца по-рано кървави атаки в Париж, доведоха до значително ограничаване на пътуванията към Европа - най-посещавания район в света.

Град Брюксел е една от най-желаните летни дестинации в Европа


След атентатите в Брюксел, в рамките на няколко дни, нивото на заетост в някои хотели в белгийската столица падна до едва 25%, според предварителните оценки на компанията STR, която следи данни за хотелиерската индустрия. Трябва да се има предвид, че в нощта преди атентатите нивото на заетост на хотелите е било около 82%.


Последва верижна реакция и в други големи европейски градове, представляващи основна туристическа дестинация. Нивото на заетостта на хотелите в Лондон се понижи от миналия четвъртък насам до 58%, а в Париж падна до 67%, според информация на агенцията STR.

Тези данни са въз основа на извадка на хотелите във всеки един от посочените градове и представляват понижения на заетостта съответно с 24,7% и с 15,1% в сравнение с нивото година по-рано, съобщава компанията, цитирана от "Уолстрийт Джърнъл".

За Европа процъфтяващата туристическа индустрия е от решаващо значение за поддържане на крехкото икономическо възстановяване на региона,

като според икономисти хотелиерството и туризмът съставляват около 10% от европейския брутен вътрешен продукт. За България дори повече - около 14-15%.
Известната британска пътническа и туристическа компания Thomas Cook заяви през миналата седмица, че летните резервации са били с 5% по-ниски в сравнение с 2015-а година. 

Несигурната геополитическа среда е накарала някои клиенти да отложат резервациите си за почивка,

заяви главният изпълнителен директор на компанията Питър Фанкхаузер.
Масло в огъня наля и Държавният департамент на САЩ, който миналата седмица отправи сериозна препоръка към американците да внимават за "потенциални рискове" при пътуванията в Европа, като това е първото подобно изявление от 2010-а година насам.

Държавният департамент предупреди американските граждани, че терористични групи продължават да планират скорошни нови атаки в цяла Европа, прицелвайки се в спортни събития, туристически обекти, ресторанти и транспорта.

След атентатите в Брюксел дори това е вече "друга история", посочи Волфганг Арлт, директор на Китайския изследователски институт за международен туризъм в Хамбург. Хората започват да гледат на Европа като място, което вече не е сигурно и

китайците не правят разлика между Франция, Италия, Германия или Испания. За тях цяла Европа е несигурна,

посочи той. За сметка на това, още преди месец от Съюза на собствениците на Слънчев бряг съобщиха, че хотелите по Южното черноморие са разпродали всичките си ноюувки до края на лято '2016 г.

Слънчев бряг продължава да е най-желан младежки курорт в Европа

Браншът у нас определено очаква силен сезон.

Въздействието от терористичните атаки в Париж на 13-и ноември се чувства навсякъде по света. Компанията Priceline Group, която притежава обекти, включително сайта Booking.com, заяви, че нейният годишен ръст в продажбите на хотелски стаи в световен мащаб е бил с 10% по-нисък в седмицата след кървавите атентати. Намалели са и резервациите в авиокомпаниите и броят на пътниците, които са резервирали полети, близки до датите на заминаване. Най-голямата авиокомпания в Европа, според осъществявания от нея трафик -

Air France-KLM SA пък отчете загуби от 120 млн. евро от евентуални нереализирани продажби,

въпреки че резервациите са започнали да се възстановяват в края миналата година.


Междувременно търговците на дребно, особено на тези в луксозните магазини, които силно зависят от международните туристически купувачи, също са отчели забавяне на техните продажби. "Уолстрийт Джърнъл" цитира Аксел Дюма, който е изпълнителен директор на Hermes International SCA, да казва, че трафикът в магазините на компанията в Париж през настоящата година остава под нивата спрямо година по-рано.

И отново, на фона на този спад, очакванията за ръст на броя туристи и приходите от туризъм у нас са положителни. Причината отново е, че България е смятана за безопасно място на фона на останалите традиционни за европейците летни дестинации, като

Испания, Франция, Турция, Египет и Тунис и Алжир. На картата те всички са оцветени в червено, като страни с максимален риск.

Два смъртоносни атентата в Тунис за година сериозно навредиха на туризма в страната

В висок риск в оранжево са оцветени други конкурентни на страната ни дестинации, като Гърция, Италия, Мароко и Кипър. България, заедно с Хърватия и Португалия са в жълто, т.е. с ниска степен на опасност от тероризъм, а единствената европейска държава в зелено (т.е. почти никаква вероятност от атаки) е Швейцария. 

Явно, ако се съобразят с многобройните анализи на риска при пътувания, европейците ще трябва или да си останат в къщи, или, ако все пак искат да помиришат море, да дойдат на нашето Черноморие, на хърватския Адриатик или по ветровитото португалско крайбрежие. 

Хърватия очаква страхотен сезон

За да изясним кой в туризма губи от атаките на терористите и кой може да спечели, No Comment се обърна с няколко въпроса към представителят на международната консултантска компания в туризма Kohl&Pertners Андре Гриби:

Андре Гриби, представител на Kohl&Partners в България

No Comment: Напоседък различни издания, особено американски, публикуват подобни анализи, като степенуват риска от тероризъм в отделните държави. Видимо, това оказва влияние върху потенциалните туристи. Съществуват ли унифицирани методи за измерване на риска в отделните държави и на какво са базирани тези анализи?

Андре Гриби: Не мисля, че зад публикуваните класации на риска стоят реално съществуващи методологии, еднакво приложими за всяка отделна страна. В повечето случаи авторите разполагат с политически оценки на риска, както и с информация за вътрешно политическото състояние на отделните страни.

The Wallstreet Journal
Снимка: The Wallstreet Journal

Гледайки картата, очевидно е, че за рискови са посочени всички страни, участващи под една или друга форма в борбата с "Ислямска държава", както и такива, към които терористите вече са отправили заплахи.

No Comment: България е определена като страна с никък риск от тероризъм. Кои са тогава истинските рискове пред българската туристическа индустрия?

Андре Гриби: Бих казал, с нищо не по-различни от преди. Когато става дума за риск от тероризъм никой не споменава България, но истината е, че такъв риск потенциялно съществува навсякъде. Очевидно, хората са забравили бомбения атентат на бургаското летище през 2012 г.. За страната това в момента е добре, но всички други професионални рискове пред бранша - като презастрояване, проблеми с пречистващи инсталации, каланизация, дублирани резервации и т.н. си остават. Плюс необходимостта от засилен контрол в големите курорти, като Слънчев бряг. Ако си спомняте, атентатът на летището имаше много по-слаб ефект върху резервациите от Германия и Швеция, отколкото убийството на шведския гражданин няколко години по-рано!

No Comment: Имате ли конкретни данни какви ще бъдат евентуалните загуби за туризма в Европа в следствие от терористичните атаки и повишения риск?

Андре Гриби: Не, в момента не разполагаме с такива данни и не мисля, че има разработена технология за подобно прогнозиране. Но определено може да се каже, че страхът от атентати влияе на всички, риск има навсякъде и това също е форма на тероризъм! Или поне един от ефектите, постигнати от терористите.

No Comemnt: Кой в туризма през 2016 г. ще загуби и кой ще спечели от страховете на пътниците? 

Андре Гриби: Засега имаме данни предимно от Централно европейските пазари, които правят резервации за морски ваканции за лято '2016. Вече е ясно, че в Хърватия ще имат много силен сезон.

Швейцария е чудесен избор и за лятна почивка, макар и без море.

Ще спечелят също местните пазари, тъй като много хора ще предпочетат да почиват у дома, особено в Швейцария и Австрия. България също се очертава като "печеливш" в тази ситуация, предимно заради твърде големия риск в Северноафриканските страни и Турция. За съжаление, за някои от тези страни туризмът е основна индустрия и това може да доведе до локални икономически кризи. 
Освен това, при повишен риск от тероризъм цените на самолетните превози винаги падат, така че курорти и дестинации, които са разположени на други континенти също ще се окажат сред печелившите.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове