Тестваме населението на три етапа. Десетки хиляди на месец в масов скрининг

Тестваме населението на три етапа. Десетки хиляди на месец в масов скрининг - картинка 1

Ген. Мутафчийски разясни разликите между т.нар. бързи и бавни тестове. Държавата дава около 20 млн. лв. на месец

По повод множеството въпросителни, а и спекулации относно т.нар. бързи и бавни тестове за установяване на наличие на COVID-19 в организма, днес началникът на оперативния щаб за борба с вируса генерал Венцислав Мутафчийски внесе яснота. От думите му стана ясно, че предстои масов скрининг на населението, който може да обхваща десетки хиляди българи месечно и ще се проведе на няколко етапа.

Това Мутафчийски обясни на нарочен брифинг в Министерския съвет, в който участваха и премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 

"В последните дни доста възбуди интерес как реално се установяват заболелите и как се проследяват", започна Мутафчийски.

И разясни: по т.нар. бавен метод (PCR), който се счита за най-надежден, се правят по 1000-1200 теста дневно, или 30 000 теста месечно. Това струва 930 000 лева на месец.

 

При втория метод се търси антиген. Тестовете се правят за 5 минути с малък портативен апарат. Такива могат да се правят до 20 000 дневно. Месечно - 300 000. Цената на тези тестове е 10 милиона лева месечно.

Третите тестове са антитяло базираните - т.нар бързи тестове. Те показват колко души са заболели, без да разберат и са придобили имунитет. От тях могат да се правят между 20 000-30 000-40 000 на ден. Или около 10 милиона лева на месец.

 

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще поиска един милион теста от общата поръчка, която прави в момента Европейската комисия. Но не уточни какви ще са тестовете. Отговорът е - от всички видове. Но "бавните" ще преобладават.  Стана ясно, че България иска да закупи допълнителни 500 000 теста. Не е ясно дали това ще стане през общата поръчка на ЕК или през трета страна, тъй като търгътт по европейската поръчка вече е започнал, посочи Борисов.

 

В поръчката на ЕК засега за България са отделени 600 000 такива теста - посочи днес Мутафчийски.

След което изброи на какъв етап и какви групи от хора с какви тестове ще бъдат тествани.

Първите (PCR) дават безспорен резултат - те са за реално заболели в болница, медицински персонал със симптоматика, хора на първа линия със симптоматика и после при освобождаване. Тези тестове ще продължат да се правят.

След преминаването на очаквания пик ще се прилагат бързите методи.

 

Вторият вид открива новозаболели и става бързо - ще се тестват рискови групи като работещите в търговията, в аптеки, полицаи, чиновници, банкови служители, в секторите транспорт, промишленост. Ще се правят в рискови групи за откриването на новозаболели случаи - посочи Мутафчийски.

След втората половина на епидемията, ще се използват бързите тестове - защото ще дадат реалната снимка и ще покажат колко са придобили имунитет. Можем да оформим кохорти от здрави лица с придобит имунитет, които могат преспокойно да работят.

Около 20 милиона месечно ще струва това на правителството. Ако в първия етап на кризата ще се натовари сметката, на втория са по-евтини, но са по-масови - посочи генералът.

Иначе Борисов набързо разказа за някои от важните решения на европейския съвет от вчера. Сред тях - общото обещание на лидерите да се противопоставят на дезинформацията, да осигурят необходимото и адекватно медицинско оборудване, да се работи по-тясно с промишлеността за избработването на защитни облекла, да се засили научния потенциал на блока, за което ще са нужни 140 млн. евро. 

Борисов беше особено емоционален по едно от констатациите на съвета - тази, с която се одобряват всички действия на Европейската централна банка, която ще освободи над 750 млрд. евро за помощ на държавите от еврозоната. 

"Тази точка не е добра, но доказа, че когато и разни професори и президента се изказват по еврозоната. Оставям сега на умните да  коментират, когато казват откъде България ще вземе пари. Тези, които са влизали в еврозоната са като в брака - и в добро, в и лошо"

Борисов разказа и за разговора си с австрийския канцлер, който иска Българските заводи да направят защитни облекла за австрийските лекари. 

 

"Себастиян ми казва - Бойко, моля те, днеска искам да ми ги дадеш, нямам за първа линия. Това е Австрия - най-доброто място за живот!"

Още в понеделник пък Комисията по търговията ще сертифицира българските проиводители, така че те да започнат да продават на всички държави, които го поискат. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове