Тежки преговори в Брюксел за Балканския път на бежанците

Тежки преговори в Брюксел за Балканския път на бежанците - картинка 1

Германския канцлер Ангела Меркел е против затварянето на мигрантския маршрут през Западните Балкани, останалите държави по трасето настояват за прекъсване на потока към Европа. България "проиграла" защита на границата

9/ Разгорещен спор между отделните държави за това дали да бъде затворен балканският път на бежанците към Европа се очаква да се разгори на срещата на високо равнище между ЕС и Турция днес.

Преди разговорите германският канцлер Ангела Меркел се обяви против затварянето на мигрантския маршрут през Западните Балкани, предададоха световните агенции. Меркел заяви, че притокът на мигранти и на търсещи убежище трябва да намалее, но не само за “някои или за няколко страни".

Това е едно от най-важните заседания – става въпрос за изпълнението на плана на ЕС и Турция, който е ключов за преодоляване на проблема с бежанците.

„Въз основа на този план ще можем да осигурим подобряване на условията за живот за бежанците близо до родината им. Така допринасяме за борбата с причините за бягството“, обясни Меркел.

 

Желанието на съюза е да намали броя на нелегалните мигранти във всички държави, включително в Гърция. Затова и трябва да намерим решение с дългосрочна перспектива, което да предвижда защита на външните граници на ЕС, като условие за съществуването на Шенген, отбеляза канцлерът на Германия.

Австрийският канцлер Вернер Файман настоява точно за обратното – за затваряне на пътя на мигрантите през Балканите. “Мога съвсем ясно да ви заявя, че "ние ще затворим всички маршрути, включително балканския", каза Файман пред журналисти в Брюксел.ето на съюза е да намали броя на нелегалните мигранти във всички държави, включително в Гърция. Затова и трябва да намерим решение с дългосрочна перспектива, което да предвижда защита на външните граници на ЕС, като условие за съществуването на Шенген, отбеляза канцлерът на Германия.

По думите му Европейският съюз не бива да разчита на Турция, за да преодолее кризата с мигрантите, а да гарантира самостоятелно защитата на външните си граници, каза Файман, цитиран от ТАСС. Той заяви, че ЕС не трябва да жертва политическите си принципи и да променя позицията си по въпроса за облекчаване на визовия режим и влизането на Турция в съюза.

Хърватският премиер Тихомир Орешкович, чиято страна също се намира на пътя на мигрантите, даде да се разбере, че и той ще настоява посланието от срещата на ЕС да е затваряне на пътя през Балканите.


Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) приветстват решимостта на ЕС да затвори балканския маршрут за бежанците от Близкия изток и Северна Африка.  “Много се радвам, че в проекта за заключителен документ на срещата е написано, че балканският път за нелегалната миграция се затваря“, изрази позицията на четирите държави чешкият премиер Бохуслав Соботка. Според него Анкара трябва да изпълнява задълженията си за спиране на наплива на мигранти в ЕС и да приема на своя територия всички връщани икономически мигранти, които нямат право на убежище в съюза.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че България е една от спокойните държави по пътя на бежанците. На въпрос дали не съществува опасност потоците да се насочат към нашата страна след затварянето на пътя през Балканите премиерът отговори, че затова у нас са били проиграни занятия и учения, изградени са съоръжения. "Тук има парадокс - пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а не сме в Шенген, надявам се тази година този парадокс да бъде приключен. Надявам се днес да имаме успокояващи новини за европейците и честна позиция за тези, които идват от Сирия, Ирак", заяви Борисов.

Той предположи, че ще се отварят нови пътища за мигрантите, например през Финландия или Норвегия. "Не направихме ограда с Гърция, както Вишеградската четворка предлагаше, защото винаги сме твърдели, че на гърците трябва да се помогне. Към момента можем да бъдем спокойни като народ, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни, затова сме поставили достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и ако идва вълна, превантивно да я спрем", поясни Борисов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове