Тежките обиди, които децата не прощават на родителите си

Тежките обиди, които децата не прощават на родителите си - картинка 1

Поставете се на тяхно място и преценете сами ...

Всичко, което правим в живота на децата си ни се връща тройно. Ако детето расте обичано - то ще се научи да обича. Ако усеща подкрепата на своите родители, това ще му даде криле, за да достигне и най-високите върхове. Но има и постъпки, които възрастните често изричат или правят, без да се замислят, как те се отразяват на ранимата детска душа. Няма да научим децата си да се държат по-добре, ако самите ние ги караме да се чувстват зле.

Ето кои са тези постъпки:

1. Сравняване с другите

Опитвайки се да мотивирате децата, да учат, да се развиват в една или друга посока - родителите правят една основна грешка - сравняват с другите деца. Непрекъснатото съпоставяне не мотивира - напротив, кара детето да се чувства като провалило се, като губещо, като не достатъчно добро.

Всяко дете има свои собствени качества, възможности и заложби, които е добре да изтъкване, а не непременно да го поощряваме към това, в което са добри останалите.

2. Подценяване на възможностите им

Родителите често подценяват възможностите на своите деца. Това, обаче кара децата да се чувстват малоценни и да губят стимул за борба и воля да се докажат. Не отсичайте крилете им. Дайте им възможност да се докажат.

3. Неспазени обещания

Всяко дете помни неспазените обещания на своите родители. Мечтаната награда стимулира детето да даде най-доброто от себе си, за да постигне добри резултати, но какво става, ако не спазим обещанието си? Не само, че остава разочаровано, а разбира и каква е стойността на обещанието.

4. Лъжата

Лъжата си е лъжа, както и да я тълкуваме. Най-често родителите се опитват да заблудят децата си, за да прикрият неприятна информация, печални факти, които биха разстроили по-малките.

5. Предателство

Децата не забравят, когато са били предадени. Разкриването на дълбоко пазена тайна, предпочитането на някой друг, дори и под формата на игра. Тези постъпки могат да се отразят отрицателно върху детето. То започва да се чувства предадено и трудно би поверило своите тайни отново.

6. Незачитане на мнението

Повод за пререкания между родители и деца е нежеланието на по-възрастните да се съобразят с мнението на децата си. Подрастващите имат свое мнение за мода, стил, прически и т.н., които често не съвпадат с мнението на родителите им.

7. Безразличие

Това може би е една от най-фаталните грешки, които родителите допускат. Да не обръщаш внимание на детето си и да му го показваш ясно, това е най-лошото нещо, което можеш да му причиниш.

За това, обичайте, подкрепяйте и разбирайте своите деца!

Източник: www.diana.bg

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове