Тези колосални тунели са дело на мистични изчезнали гиганти

Тези колосални тунели са дело на мистични изчезнали гиганти - картинка 1

Кой ги е построил? Защо са били построени? Как са били построени и кога?

В северната част на Южна Америка има стотици тунели, достатъчно големи, за да могат хората да се разхождат прави в тях.

Те обаче не са изкопани от хора, нито пък са образувани от геоложки процес. Но техните създатели са оставили доказателства по стените и таваните - гигантски нокти.

Геолозите наричат тези тунели "палеобурруп". Смята се, че те са изкопани от изчезнал вид гигантски ленивец.

Терминът е въведен от Хайнрих Франк, професор във Федералния университет в Рио Гранде до Сул, в Бразилия, който в началото на 90-те години на миналия век попада на строителна площадка в град Ново Хамбурго.

До този момент в научната литература са известни или е писано съвсем малко за тези тунели. Но Хайнрих Франк и други изследователи откриват повече от 1500 от тях в Рио Гранде до Сул.

Някои от тях са с дължина десетки метри и са разклонени в няколко посоки. Най-големият е с дължина 609 м, височина 1.8 м и широчина от 1 до 1.5 м.

Около 4000 метрични тона мръсотия и скали са изкопани от хълма, за да се създаде тунелът. Очевидно това е работа на не едно или две животни, а на няколко поколения, посочва Amusing Planet.

Франк вярва, че дупките са изкопани от род гигантски земни ленивци - толкова големи, колкото днешните слонове, които някога са живели в Южна Америка допреди около 10 000 години.

Те са били едни от най-големите сухоземни бозайници на Земята, като само мамутите са надвишавали размера им. Други смятат, че изчезнал вид броненосци, които са по-малки от гигантските ленивци, са отговорни за дупките.

Независимо кой ги е изкопал, размерът на тунелите е нещо, което Франк и неговите колеги все още се опитват да обяснят.

Те имат странно географско разпределение. Открити са само в южните бразилски държави Рио Гранде до Сул и Санта Катарина. Много малко са открити в северната част на Бразилия или в други страни от Южна Америка.

Дори в Северна Америка, където някога са живели гигантските ленивци и броненосци, не са открити такъв тип тунели. Грег Макдоналд, палеонтолог от Бюрото за управление на земите, обаче смята, че е въпрос на време и по тези земи да бъдат открити подобни дупки.

Все още обаче има много въпроси без отговор, свързани с тунелите и техните създатели. Кой ги е построил? Защо са били построени? Как са били построени и кога?

 

profit.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове