The Independent: Споразумение между Турция и ЕС няма да спре потока от бежанци

The Independent: Споразумение между Турция и ЕС няма да спре потока от бежанци - картинка 1

Турция се съгласи да спре мигрантите, напускащи турските брегове

1/Докато сирийците, травмирани от гражданската война, бяха разпръснати със сълзотворен газ на македонската граница в края на седмицата, председателят на Европейския съвет Доналд Туск уверяваше колегите си лидери, че всичко скоро ще се успокои. „За първи път от началото на кризата с миграцията виждам нововъзникващ европейски консенсус“, пише той весело.

Оптимизмът на Туск се дължи на факта,

че той се надява на постигане на споразумение с Турция на срещата на върха в Брюксел на 6 март, след което Анкара ще приеме обратно голям брой мигранти, които наскоро са влезли в Европа, но които не са одобрени за европейско убежище, коментира британският вестник The Independent. То би било в допълнение към предишното споразумение между Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, при което Турция се съгласи да спре мигрантите, напускащи турските брегове.

Но като се има предвид факта, че хиляди хора продължават да преминават безпрепятствено през Егейско, въпреки сделката от по-рано, на стойност 3 милиарда евро, има ли причина да вярваме, че тези нови преговори ще дадат друг резултат?

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове