The Wall Street Journal: 22 терористи все още се разхождат свободно в Европа

The Wall Street Journal: 22 терористи все още се разхождат свободно в Европа - картинка 1

Гоялма част от тях са с дългогодишен боен опит в Сирия

Според документи, публикувани от "The Wall Street Journal", много от членовете на мрежата в Брюксел, която стои зад атентатите в Белгия и Франция, са все още в Европа и са опасни. Готовността на службите за евентуални атентати е все още на високо ниво

Според публикацията най-малко 22 ислямски екстремисти,

свързани с терористичната мрежа от Белгия и Франция се движат свободно в Европа. Според официални представители, цитирани от "Wall Street Journal", много от тези, които "уж" бягат от терористите са били замесени в заговори срещу Запада в миналото, и имат дългогодишен боен опит в Сирия.

Публикациите се позовават на документи, които разкриват как мрежа от млади активисти от квартала на белгийската столица Брюксел Molnbik се срещат в тайни подземни джамии и сайтове, за да обсъждат принципите на радикалния ислям и планират как да атакуват Запада. "Виждаме много схеми и някои терористични клетки, които ние знаем, че те са част от една и съща мрежа", каза Жан-Шарл Брисард, председател на "център за анализ на тероризма", Институт за научни изследвания в Париж добави: "те са вече тук, проблемът е как да ги намерим".

Сред тези 22 терористи също са и лицата, обвинени задочно миналата година в Брюксел,

за принадлежност към мрежата. Източниците заявяват още, че мрежата включва активисти от Брюксел пътували за Сирия да се бият в редиците на ДАЕШ, както и някои от техните сподвижници. Според The Wall Street Journal " най-известноите участници са Халед Зкарни - проповедник известен като човек, който помага на ислямисти да пътуват до Сирия и Абд-ал-Хамид Абоад лидер на терористичните атаки в Париж от миналата година, който беше убит няколко дни след това по време на полицейска акция.

Един от лидерите Сами все още е на свобода. 

Той е на 32 години и е от алжирски произход също е живял Bmolnbik. Той предлага на тъста си и съпругата си както и на двама мъже от Афганистан да стант атентатори-самоубийци, но роднините му отхвърлят предложението. За това той отива сам в Сирия и да се бие на страната на "Ислямска държава". Неговият тъст казал на следователите, че е заплаха за обществото, и ако се врърне в Белгия "ще направи кървава баня". Международна заповед за арест срещу него, издадена през февруари 2015 г. заедно с други имена в терористичната мрежа. Преди време разследването се фокусира върху сподвижниците на Зкарни и Абоад. Зкарни е арестуван, и в него са открити големи суми пари в брой, въпреки че не е работил от 2010 г.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове