Ти си вещица?

Ти си вещица? - картинка 1

13 знака, че през 1692 г. щяха да те вземат за такава

Жена ли си? Ако отговорът е да, ти си най-вероятно еднa от многото слуги на дявола. Още от средновековния период  женското начало е билo свързанo с вещицата. В продължение на хиляди години хората са вярвали, че жените са по-податливи на грехове, отколкото мъжете, и съгрешаването е ясна индикация за дяволопоклоничество. А има и още:

Бедни си – Бедните и бездомни хора, принудени да разчитат на чуждото милосърдие често са били обвинявани в магьосничество. Сара Добър е обесена през 1692 г., защото се скитала от къща на къща да моли за храна.

Богата си - Ако си жена и се издържаш сама, без никаква допълнителна подкрепа, най-вероятно също криеш буркан с  жабешки очи в килера. Всяка индикация, че една жена може да живее без помощта или надзора на един мъж се смятала за подозрителна. Между 1620 и 1725 г., жени без братя или синове, които да споделят тяхното наследство съставлявали 89% от жените, обвинени в практикуването на магьосничество в Нова Англия.

Имаш повече една приятелка – Да му мисли актьорския състав на “Сексът и градът”. Ако група жени се събират без мъж, значи целта им е да се покланят на дявола.

Караш се с приятелките - Скандалните ловци на вещици като Матю Хопкинс и Джон Стърн всели такъв ужас в обществото, че не  минало време и жени, страхувайки се да не бъдат набедени за магьосници, започнали да обвиняват своите приятелки, като по този начин отклонявали вниманието от тях.

Караш се с някого – Всеки можел да обвини всекиго. Ако сте били обвинена в практикуване на магьосничество от когото и да било, с или без доказателства, то все едно показно сте яхнали метлата.

Стара си - По-възрастните жени, омъжени и неомъжени, били лесна мишена за обвинения. 70-годишната медицинска сестра Ребека билав обвинена, защото се карала със съседите. На 71 години, тя се превърнала в най-старата жена осъдена и убита за това, че е вещица.

Млада си - Дороти Гуд била само на 4 години, когато признала, че е вещица (уличавайки едновременно с това майка си, Сара, която била обесена през 1692 г.). Дороти лежала в затвора в продължение на девет месеца преди да бъде освободена. Изживяването причинило лудостта й.

Акушерка си – Според писателя Джоел Саутърн, “възрастта, социалното и семейно положение, езическите влияния, тайното познаване на билки и най-важното, нечистата и унизителна професия, демонизират акушерката”. Накратко, акушерката е въплъщение на всичко, от което църквата се страхува”.

Имаш прекалено много деца – Имаш неестествено плодородна утроба, което може да бъде резултат само от черна магия. А ако съседката ти е млада девойка, която има трудности със зачеване, ти почти сигурно си отговорна за това. Тъй като си вещица.

Имаш прекалено малко/нямате деца - Дяволът е проклел несвятата ти утроба с безплодие. Плюс това, ако вашите съседи и шестте им деца страдат по никакъв начин, се смята, че ревнуващата старица, живееща в непосредствена близост до тях е омагьосала дома им.

Имаш “странно”, “упорито” и “напредничаво” поведение – Държиш се дръзко и отговаряте? Вероятно си вещица. В процеса срещу Рейчъл Клинтън, обвинителите й привели следните доказателства: “Не демонстрира ли характер на озлобена, натрапчива, настоятелна жена-накратко, характера на вещица? Не се ли кара и заплашва?”

Имаш бенки, родилни петна или трето зърно -  Ако по тялото ти бъде открит който и да било от тези “дяволски знаци”, нямало съмнение, че си вещица. Смятало се, че това е мястото, откъдето верния придружител на вещицата - обикновено котка или змия- пиел от кръвта й.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Book Face

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове