Типично по габровски - "Няма такава държава, има такъв град"

Типично по габровски - "Няма такава държава, има такъв град" - картинка 1

Тазгодишното мото на карнавала в Габрово

"Няма такава държава, има такъв град" е мотото на тазгодишния карнавал в Габрово, който ще се проведе днес. Той е кулминацията на Седмицата на хумора в града, която започна на 16 май и официално ще приключи утре.

Над 2000 са участниците в карнавалното шествие всяка година, а зрителите са над 35 хиляди. Тази година макетите в шествието ще са 23, а карнавалните картини повече от 70. Темата на  събитието беше обявена на 11 ноември 2015 година, точно в 11 часа, 11 минути и 11 секунди от кмета на Габрово Таня Христова.

С карнавалното веселие и шествие по централните улици, местните хора ще отпразнуват 156-ата годишнина от обявяването на Габрово за град, така че парадът ще върне спомена за емблематични личности и прочути зевзеци от миналото.

Габровци и гостите на града ще потеглят, водени от символа на пестеливците - котката без опашка.

В основата на днешния карнавал на хумора в Габрово са старите традиционни празници – габровската Олелийня и маскените балове от 20-те години в началото на ХХ век. Първият съвременен карнавал в Габрово се провежда през 1965 год.

Всяка година през месец май карнавалното шествие в град Габрово привлича хиляди гости, зрители и участници от страната и чужбина. 

 

Прочутата габровска котка ритуално се разделя с опашката си. По традиция кметът на града отрязва опашката й с огромна ножица в ръка и повежда веселите, шумни и пъстроцветни колони на маскираните по улиците на града.

В Габрово се провежда освен карнавал на хумора и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирани от единствения по рода си в България музей 'Дом на хумора и сатирата'.

 Габровският хумор е станал пословична черта на характера на габровци, свързана с приписваните им скъперничество и хитрост, съчетани с чувство за хумор и самоирония. В това отношение габровският хумор много прилича на шотландския.

/40

Коментари 2

  • #2
    Ivan -

    Запис на карнавала https://www.youtube.com/watch?v=T4rkhrHv72I

  • #1
    Ivelina Stoyanova -

    Велико!!!

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове