Това е моят възлюбен син, в него е моето благоволение

Това е моят възлюбен син, в него е моето благоволение - картинка 1

На същия ден предците ни - езичници, се молели на Даждбог, който изпълнявал желания

Йордановден (6 януари) е един от най-големите християнски празници. На този ден св. Йоан Кръстител кръстил Божия син в реката Йордан. Тогава Исус бил на 30 години, но все още имал малко последователи. Едва след великото тайнство на кръщаване с вода и дух той бил готов да служи на хората и да изпълни своята спасителна мисия. Това е неговото второ, истинско раждане за хората и за мисията, която трябва да изпълни.

Българинът вярва, че както тогава небето се отворило и от него се чул глас, казващ "Това е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение", така и във всичките следващи години в нощта преди Йордановден небето се отваря и сам Господ застава на небесната порта и изпълнява желания.

По същия начин вярвали и предците ни езичници, когато на същия ден се молели на Даждбог, който изпълнявал желания в същата тази нощ.

На Богоявление се практикува обичаят да се скача в река, за да се извади хвърления от свещеника кръст. Противно на общоприетото мнение, Православната Църква не забранява изрично жени да участват в ритуала.

С какво друго е забележителен днешният ден?

1066 г. - За крал на Англия е коронован Харолд Годуинсън.

1579 г. - Осемдесетгодишна война: В Арас е подписан договор за създаване на Араския съюз на лоялните към испанския крал нидерландски провинции.
1720 г. - Публикуван е декретът за създаването на Компания на южните морета в Англия, която на практика съществува от 1711 г. и има монопол върху търговията с Южна Америка.
1838 г. - Американецът Самюъл Морз става първият човек, създал електрически телеграф.
1848 г. - Роден поетът-революционер Христо Ботев.

1853 г. - Американският президент Франклин Пиърс и семейството му претърпяват железопътна катастрофа - президентът и съпругата му Джейн преживяват, но загива 7-годишният им син Бен.

1919 г. - В Германия започва формирането на Фрайкорпс - доброволни про-десни военни формирования, съществували в началото на 19 век, участвали във войната срещу Наполеон.

1929 г. - В Югославия крал Александър I Караджорджевич извършва държавен преврат и поставя начело на изпълнителната власт военните.
1929 г. - Католическата монахиня Майка Тереза, основала по-късно ордена Мисионери на милосърдието, пристига в Индия.
1930 г. - От Индианаполис до Ню Йорк е осъществено първото пътуване с автомобил с дизелов двигател.

1939 г. - Германският химик Ото Хан прави публично достояние откритието си за разпадане на атомното ядро.
1940 г. - Втората световна война: Германските окупационни власти извършват масови екзекуции в Познан (Полша).
1942 г. - Пан Американ получава редовна линия за извършване на околосветски полети.
1950 г. - Великобритания признава Китайската народна република и между двете държави са установени дипломатически отношения.
1971 г. - В САЩ е синтезиран хормонът на растежа - соматотропин.
1972 г. - САЩ връщат на Унгария взетата по време на Втората световна война Корона на Свети Стефан - една от националните реликви.

1984 г. - Правителството на Тунис въвежда извънредно положение.
1992 г. - Президентът на Грузия Звияд Гамсахурдия бяга в Армения.
1994 г. - Американската фигуристка Нанси Керигън е намушкана в левия крак от съперничката си и съотборничка Тоня Хардинг.

2002 г. - Германският ски скачач Свен Ханавалд става първият победител във всички състезания на Турнира на четирите шанци.
2005 г. - В Брюксел започва световен конгрес на имамите и равините за мир.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове