Това е най-скъпият реквизит от филм

Това е най-скъпият реквизит от филм - картинка 1

Роботът Роби от научната фантастика „Забранената планета“ се превърна в най-скъпия рекзивит от класически филм, след като беше продаден за 5.3 млн. долара

Роботът Роби от научната фантастика „Забранената планета“ се превърна в най-скъпия рекзивит от класически филм, след като беше продаден за 5.3 млн. долара, пише New York Post.

Двуметровият робот беше звездата във филма от 1956 г. и едно от най-запомнящите се творения в научната фантастика. Той е слугата на д-р Морбиус на планетата Алтаир IV, известна като „Забранената планета“. Роботът има метални нокти, куполообразна глава и говори 188 езика.

Той беше продаден от Bonhams New York за рекордната сума от 5.375.000 долара по време на търга „TCM представя...извън този свят!“. Роботът Роби подобри предишния рекор от 4 млн. долара, платени през 2013 г. за статуетката „Малтийски сокол“ от едноименната кино класика.

Роби надмина и сумата, платена за бялата рокля, която Мерилин Монро носи във филма „Проклетите седем години“, продадена за 4.6 млн. долара през 2011 г. Оригиналният Батмобил от 1966 г. пък беше продаден за същата сума през 2013 г.

 

„Това е извънземен резултат за един от най-обичаните реквизити в историята на киното“, казва д-р Катрин Уилямсън, директор на отдел „Реквизити от шоубизнеса“ в Bonhams. „Роботът Роби е един от символите на американската култура, които са закодирани в нашето ДНК“, допълни тя.

„Щастливи сме за консигнанта Уилям Малоун, който се грижи за Роби толкова много години, и сме развълнувани, че толкова много почитатели на Роби се възползваха от уникалната възможност да го видят в Bonhams“, каза още Уилямсън.

Филмът „Забранената планета“ е основан на пиесата от Шекспир „Бурята“, а действието се развива през 2257 г. Историята разказва за екипаж на космически кораб, оглавяван от Лесли Нилсън, който изследва тишината на планета, населявана от учени.

Изследователите откриват, че всички, с изключение на д-р Марбиус и дъщеря му Алтаира, са били убити от чудовище, които обитава планетата.

Роботът Роби, който е слуга на д-р Морбиус, е програмиран да се подчинява на „Трите закона на роботиката“ – да не наранява хора, да изпълнява нарежданията на хората и да защитава собственото си съществуване, ако това не противоречи на първите три закона.

Напълно функционалният реквизит е раздробен на три части – главата, торса и краката. Наред с Роби, лотът включваше още Jeep, каран на Алтаир IV, помощния контролен панел и и оригиналната кутия на MGM.

Роботът Роби струва цяло състояние на  кино студиото MGM и след края на снимките на филма не е поставен в стаята за реквизити. Вместо това той тръгва на турне, като се появява в „Зоната на здрача“, „Мъжът от U.N.C.L.E.” и телевизионната поредица „Морк и Минди“.

„Удивен съм от резултата, но също съм и тъжен, че се разделям с него. Време е обаче Роби да намери място, където да бъде изложен и човек, който да се грижи за него. Разбира се, мястото му ще остане празно в моята къща и в сърцето ми“, казва Уилям Малоун, кинорежисьор, колекционер и предишен собственик на Роби.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове