„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“ - картинка 1

Един българин, отишъл си от този свят само на 28 г., но оставил изключително много на идните поколения

"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата" - в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г.

На 6 януари 1848 г. е роден един българин, чието име предизвиква у нас чувство на гордост и признателност. Едно име, което пазим в сърцата си и едва ли някога ще забравим. Трудно е да се пише за човек като Христо Ботев, без да се вложи емоция, тъй като личността му наистина е способна да докосне всекиго.

Христо Ботев, националният български герой, революционер, поет и публицист. Много се говори за него, много се пише за него. И пак е малко, и пак може и още.

Интернационалист по убеждения, Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикалната революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

От днес започват Ботевите дни във Враца, посветени на 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Един от много начини да му се отблагодари. Днес в 19 часа, в Козлодуй се открива 70-тият Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ Козлодуй-Околчица под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев с организатори на събитието Министерство на образованието и науката, Български туристически съюз, Регионалните инспекторати по образованието в областните градове и Областна администрация – Враца.

Средствата за техническото осигуряване и предвидените художествени, спортни и туристически прояви по време на похода са осигурени от Министерски съвет.

Програмата по провеждането на юбилейния поход включва културни и художествени прояви, множество спортно-туристически игри, екскурзоводски беседи, които ще напомнят за идеалите, героичността и безсмъртието на поета и революционер и неговите четници. Участниците в похода ще са първите зрители на юбилейния  филм „По стъпките на изгубения Ботев“.

1100 Ботеви поклонници от цялата страна тръгват по стъпките на Войводата и неговата чета в най-патриотичния Национален поход от Козлодуй до Околчица, от които 890 ученици, студенти и техните ръководители от 28 населени места на 16 области и 210 индивидуални участници. Тридесет и девет са ученическите групите в юбилейния поход, като най-многобройни са учениците от училищата, носещи името на Христо Ботев от област Враца, общо 82 походници.

За първа година се включват групи от градовете Благоевград, Ябланица, Дупница, Сандански, Петрич, Чирпан и Омуртаг, Ямбол и Пловдив. За пореден път по стъпките на Ботев тръгват участници, преминали десетки пъти по 120 километровата алея от Козлодуй до връх Околчица.

Официалното откриване на "Ботеви дни-2016" във Враца ще завърши с концерт и представянето на светлинен и звуков спектакъл. Той е подготвен за честванията и представя събития от живота на Христо Ботев, героичния път на Ботевата чета и последния й бой във Врачанския балкан.

Дори и да нямате възможност да бъдете от ботевите поклонници, отделете няколко мига от забързаното си ежедневие, вземете старата и прашна книга, която предполагам във всеки един дом има и прочетете няколко реда на великият Христо Ботев. Представете си животът тогава, потопете се в думите му, четете ги, за да ги разберете ако трябва и дума по дума.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове