Традиции на Св. Валентин от цял свят

Традиции на Св. Валентин от цял свят - картинка 1

Готови ли сте?

По повод деня на свети Валентин художничката Мари Муравски илюстрира специално за Bored Panda традиционните и по-нови традиции за празника на любовта от цял свят.

Колекцията от илюстрации започва с България:

На 14-и февруари българите празнуват Св. Трифон Зарезан, известен още като деня на винарите. Затова двойките най-често празнуват любовта си един към друг с по чаша-две от вкусните български вина.

В Аржентина не само празнуват Свети Валентин, но отделят и цяла седмица през юли, която се нарича „Сладка седмица“ и в нея се разменят целувки срещу сладкиши. Седмицата започва като рекламна кампания на сладкарски изделия, но бързо набира популярност сред аржентинците.

Между 12. и 14. февруари „Селцето на любовта“ Свети Валентин във Франция се превръща в епицентър на романтиката. Очаквайте къщи, украсени с рози, дървета, отрупани с любовни послания, множество предложения за брак и възможност да посадите свое дръвче на влюбените.

Романтичните южнокорейци са превърнали всяка 14 дата от месеца – не само февруари – в ден на любовта. Тези дни включват Деня на розата през май, Деня на целувката през юни, Деня на прегръдката през декември и Черния априлски ден, в който живеещите без половинка се събират да се утешават с Jajangmeyon – черни спагети.

Празнуван на 24 февруари, празникът Dragobete, известен още като „Годежния ден на птиците“ е съчетание от Свети Валентин и празник на пролетта. Момичетата и момчетата отиват в гората да търсят цветя, а други си мият лицето със сняг за здраве и щастие.

По време на фестивала на Сестринските гозби жените готвят различни цветни ястия от ориз, които покриват с коприна и поднасят на своите изнасящи серенади ухажори. Съдбата на връзката се разбира от предмета, който е скрит в ориза. Две пръчици за хранене означават любов, а скилидка чесън означава край на любовната история, още преди да е започнала.

Денят на влюбените се празнува на 12 юни. Денят на свети Антоний, покровителя на брака, се празнува на следващия ден. Неомъжените жени по традиция извършват ритуали, известни като simpatias, с надежда, че скоро ще се омъжат.

Въпреки че в последно време Свети Валентин става по-популярен, денят, в който празнуват влюбените от Чехия, е 1-ви май. Много двойки правят поклонение на статуята на поета Карел Хинек Маха в Петрин Парк, където според поверието една целувка под разцъфналите дървета носи късмет през годината.

Денят на свети Валентин е популярен повод за масови сватби, при които стотици, понякога хиляди двойки си казват „да“ в унисон. Тези огромни празненства са често спонсорирани от държавата като форма на обществена услуга.

Стъпвайки на традицията на древния римски ритуал Луперкалия, младите жени забождат името на своя възлюбен на ръкава си, така че всички да го видят. Понякога анонимните картички просто не вършат работа.

Източник: obekti.bg/ boredpanda.com

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове