Трагична любов на фона на Втората световна война в „Сони бой”

Трагична любов на фона на Втората световна война в „Сони бой” - картинка 1

Вече в книжарниците на "Сиела"

Историята, с която ни запознава Ван дер Зейл, е вдъхновила и едноименния филм от 2011 г., който е бил холандското предложение за чуждоезичен филм на 84-тите награди „Оскар”. И докато Холандия винаги е била известна с освободеността и напредничавото мислене на своите жители, в „Сони бой” (ИК „Сиела”) виждаме индивидуализъм, неконформизъм и различност във време, в което на тези характеристики не се е гледало с добро око – периода на Втората световна война.

Рика е съпруга, домакиня и майка на четири деца. Когато обаче бракът ѝ започва да ѝ дотяга и копнежът по безметежното минало се засилва, Рика решава да напусне мъжа си. Желанието ѝ за независимост я подтиква да отвори пансион, от който да се издържа.

Именно там 40-годишната жена среща голямата любов на живота си – с 20 години по-младия суринамец Валдемар. Противно на очакванията, връзката между двамата процъфтява, ражда им се и дете, което наричат Сони бой. Докато не лумва Втората световна война и връзката между хора от различни раси става немислима…

Анейет ван дер Зейл е историк и писател, работила е и като журналист. Само в Холандия книгите ѝ се продават в над 750 000 копия. „Сони бой” е третата ѝ книга. С нея писателката е номинирана за някои от най-значимите литературни призове в родината – AKO Literatuurprijs, MJ Brusseprijs и Litteraire Witte Prijs.

Когато небесата са сиви,

не ме вълнува, че небесата са сиви.

Ти ги правиш сини, Сони бой.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове