Трайчо Трайков: Няма математическа причина правителството да падне

Трайчо Трайков: Няма математическа причина правителството да падне - картинка 1

"Предшественикът на КПКОНПИ беше комисията за конфликт на интереси, известна като "Филип Златанов с тефтерчето""

"Не се наемам да направя такава прогноза, защото теоретично на инат може да стои, има кой да го подкрепя. Няма математическа причина поради която правителството да падне".

Това каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков в интервю за bTV. По думите му има много "възпалени" места в обществото, пише actualno.com. Той допълни, че не е много сигурен за какво са протестите, които се провеждат през последните дни.

"При горивата част от цената на всеки литър бензин или дизел зависи от международните пазари, а друга част – от данъците и акцизите на съответната държава", отбеляза още Трайков. По думите му в България винаги в последните 10 години акцизите и данъците са най-малка част като пропорция в цената на горивата – съответно 48% за бензина и 45% за дизела.

"Във всички европейски страни, без изключение, тези проценти са по-високи. Така че държавата няма накъде да намалява акцизите, няма и право, защото те са минимално изискваните от ЕС. Този най-нисък акциз дава по-голям марж на производителите и търговците да реализират свръхпечалба и това според мен е проблемът", отбеляза още бившият министър.

Във връзка с конфискуването на имуществото му бившият министър изтъкна, че не е получил възможност да спази законния срок, за да докаже законния произход на средствата, тъй като не е бил уведомен в срок.

"Купил съм някакви акции, продал съм ги и не смятат като приход от продажбите на акциите, но ги смятат като разход, с които съм купил следващите – методология няма – за всяка стотинка, че и с резерв или те са си набавили документи по служебен път", обясни Трайков.

Той припомни, че "предшественикът на тази комисия беше комисията за конфликт на интереси, известна като "Филип Златанов с тефтерчето". Надявам се, че не продължава да работи по същия начин." 

Поводът да започне КПКОНПИ да прави тази проверка е изфабрикуваното дело за продажбата на миноритарните дялове от ЕВН, което е смехотворно. Там обвинението срещу мен е, че като министър, въпреки че не осъществявам аз продажбата, не съм я спрял, въпреки че тя е в изпълнение на Министерския съвет като мерки за подкрепа на фиска", допълни още Трайков.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове