Тракийски музей на открито край Пловдив

Тракийски музей на открито край Пловдив - картинка 1

Той ще се намира до село Маноле и се очаква да се превърне в топ дестинация

Най-голямата тракийска могила в България ще бъде превърнат в открит музей, който няма аналог на Балканския полуостров. Могилата Малтепе до село Маноле ще бъде реставрирана, а около нея ще се изгради инфраструктура, която да превърне забележителността в една от най-посещаваните у нас, информира "trafficnews.bg".

Община Марица е пуснала обществена поръчка за близо милион и половина лева, а предмета е инженеринг на обект „Археологически комплекс с приемна сграда, информационен център, открити и покрити площи за експозиция и учебна археология“. Средствата нужни за цялостното завършване на Малтепе и превръщането му в топ дестинация е около 2,5 милиона лева.

 Ако всичко върви по план тя може да отвори врати до 18 месеца. 

Могилата Малтепе е най–голямата надгробна могила на територията на България с размери – диаметър 90 м и височина 22 м. Тя е и част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл. Хр.

trud.bg
Снимка: trud.bg

Могилата представлява комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк ІІ, съюзник на римските императори, и членове на неговата фамилия.

Създаването на музей на открито е адекватният и оригинален по същността си способ, който ще представи пред българските и чуждестранни туристи една реконструкция на древните религиозни вярвания и погребалните практики на тракийските владетели, управлявали царството на Одрисите и Филипопол в периода І в. пр.Хр. – ІІІ в. сл.Хр.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове